FOTO Neugledna i zapuštena Žabica već je desetljećima ruglo grada: Autobusni kolodvor kakav Rijeka ne zaslužuje

Ako doputujete kasno navečer, noću ili u ranim jutarnjim satima, pripremite se na nesnosan miris ispovraćanog sadržaja, alkoholizirane osobe koje bi vas mogle tražiti novac, pregršt smeća i jedna apsolutno „sigurna“ atmosfera. Vaš prvi susret s Rijekom.

Prvi susret s Rijekom…

Rijeka – Malo tko može ostati ravnodušan dolaskom u Rijeku i silaskom iz autobusa na riječko tlo. Ti opojni mirisi autobusnog kolodvora, taksisti koji ulijeću u perone i stoje na njima, svakodnevna prepucavanja između taksista i vozača, a kolodvor skoro manji od onog delničkog, finije uređenog 2012. godine.

Već se godinama poteže i postavlja pitanje što je sa Žabicom i hoće li netko napraviti nešto po tom pitanju. Nenatkriven, pardon, 2015. se natkrio mali dio koji je u očima građana ispao smijurijom u odnosu na kompletnu renovaciju za kojom autobusni kolodvor vapi.

Gužvica…

Ako kiša pljušti, što je totalno neobična situacija za Rijeku, vrlo su male vjerojatnosti da nećete pokisnuti. Nema nešto pretjerano razlike u tome ako se čeka putni autobus na Žabici na peronu 3 ili gradski autobus na autobusnoj stanici, osim u tome što je autobusna stanica – natkrivena.

Ako vam je put trajao dulje od nekoliko sati i hitno se morate poslužiti wc-om, ulijećete u onaj prvog fast food-a, jer riječki autobusni kolodvor nema svoj wc. Ako ste gladni ili žedni, nemate puno izbora osim Mlinara, tog istog fast food-a i kioska.

Kolodvor na kojemu je gužva ako tridesetak ljudi čeka svoj autobus, godišnje “isprati” više od dva milijuna putnika, a ti isti putnici nemaju kamo odložiti svoju prtljagu. Dakako, ono najupečatljivije, ako doputujete kasno navečer, noću ili u ranim jutarnjim satima, pripremite se na nesnosan miris ispovraćanog sadržaja, alkoholizirane osobe koje bi vas mogle tražiti novac, pregršt smeća i jedna apsolutno „sigurna“ atmosfera. Vaš prvi susret s Rijekom.

A taj je grad puno više, samo što se na prvu tako nešto teško može doživjeti. Možemo se složiti da svaki mrvicu veći gradić ili naselje ima kolodvor odgovarajući fluktuaciji putnika, zašto je Rijeka po tom pitanju zaboravljena već dugi niz godina? Još se 2015. godine govorilo o tome da će novi autobusni kolodvor biti gotov do 2020. godine, no u tu smo godinu već zakoračili.

– Bio sam u puno većim gradovima od Rijeke koji imaju neuglednije autobusne kolodvore. Nisam naravno zadovoljan s izgledom kolodvora na Žabici, ali kada nam je, najviše zbog dolaska krize, propao projekt javno-privatnog partnerstva na izgradnji „nove Žabice“ u prostoru željezničkih skladišta na Zapadnoj Žabici, morali smo tražiti nova rješenja. No, uvjeren sam da ćemo novi autobusni kolodvor u Rijeci imati do 2020. godine, svojedobno je izjavio gradonačelnik Obersnel. Kao što je gradonačelnik bio uvjeren da će Žabica biti gotova do ove godine, tako mi možemo biti uvjereni da neće ni do sljedeće.

Novi autobusni kolodvor je trebao biti izdvojen od cestovnog prometa, za razliku od sadašnjeg. Preciznije, Žabica je trebala biti autobusni terminal sa prostorom za pješake, javnom garažom, sa 18 perona, uredskim prostorima, suvremeni i Rijeci pogodniji kolodvor s ugostiteljskim objektima. Čak i kinodvoranama. Što je najgore od svega, do sada su već veliki novci, do 2018. godine čak 45 milijuna kuna, uloženi u izgradnju novog autobusnog kolodvora, pa se postavlja ironično pitanje je li autobusni terminal ipak skriven negdje od očiju javnosti?

Dok se pažnja posvećuje željezničkom kolodvoru, za kojeg se treba priznati da je puno manje prometniji od autobusnog, Žabica i dalje čeka bolje dane. Očekujući odgovor na pitanje hoće li ova godina promijeniti nešto i po tom pitanju, nema nam druge nego da se još strpimo.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!