FOTO Nezaboravno glazbeno iskustvo uz Ipavec-Majstorović kvartet na Morskom prascu

Tekst: Kristian Sirotich

– Tako blizu mora, ta energija od vode, zvijezde, sjajna publika. Za mene je super, prava energija svijeta, zaključio je maestro Ipavec, jedan od najboljih regionalnih harmonikaša, koji je na Morskom prascu rado gledateljima podijelio djelić svoga raskošnog talenta.

Zoran Majstorović

Rijeka – Da je Štikla festival na kojem se uživa u odličnoj glazbi poznato je godinama, a i oni koji su se ove godine kao gledatelji zatekli na Morskom prascu u to su se definitivno mogli uvjeriti. Počelo je s Brankom Sterpinom i njegovim The Sterptet kvintetom, nastavilo se s JazzObala Quartetom, a sve je kulminiralo nevjerojatnim koncertnim nastupom Ipavec-Majstorović kvarteta, održanim u utorak u dobro poznatom okruženju. Šumovi, tonovi, improvizacija, kreativnost, logika i apstrakcija u potpunosti su došli do izražaja zahvaljujući harmonikašu Aleksandru Ipavcu, gitaristi Zoranu Majstoroviću, basisti Bojanu Skočiliću i bubnjaru Rajku Ergiću. Iako su, kako to i samo ime kvarteta sugerira, glavne uloge pripale dvojcu Ipavec-Majstorović, Skočilić i Ergić ni po čemu nisu u Morskom prascu bili u drugom planu, dionice svih četiriju vrsnih glazbenika često su bile praćene dugotrajnim pljeskom i ovacijama. I to apsolutno zasluženo.

– Za glazbenika je najljepša stvar kada može svirati, a nama je ovo bio četvrti uzastopni koncert na maloj turneji koju imamo kao Ipavec-Majstorović kvartet i iako smo više sati putovali da bismo stigli u našem se nastupu nije mogao osjetiti umor. Gledatelji su to prepoznali i to nam je zasigurno najveća nagrada – zadovoljno je govorio Aleksandar Ipavec, inače rođeni Trščanin, koji nije krio zadovoljstvo reakcijom gledatelja, načinom na koji je čitav kvartet odsvirao koncert, kao i ambijentom kojega je zatekao na svirci.

– Tako blizu mora, ta energija od vode, zvijezde, sjajna publika. Za mene je super, prava energija svijeta, zaključio je maestro Ipavec, jedan od najboljih regionalnih harmonikaša, koji je na Morskom prascu rado gledateljima podijelio djelić svoga raskošnog talenta.

Ipavec-Majstorović kvartet odveli su na Morskom prascu gledatelje na put oko svijeta u 120 minuta priredivši im nezaboravno iskustvo jedinstvenom prezentacijom nekih svima znanih klasika svjetske glazbene scene. Toliko emocija izrečenih samo i isključivo glazbom rijetko se kada ima prilike čuti na koncertima pa uopće nije čudno da nitko u utorak Štiklu nije napustio ravnodušan.

Aleksandar Ipavec

– Nama je jako drago da gledatelji na ovakav način reagiraju na glazbu koju sviramo jer ovo je instrumentalna glazba, a mi koji s gledateljima komuniciramo samo našim instrumentima uvijek smo malo uskraćeni u odnosu na vokaliste koji riječima, stihovima i interpretacijom puno lakše mogu doprijeti do publike. No, kada za instrumentalnu glazbu dobijemo reakciju gledatelja kao što je bila sada ne možeš nego biti presretan, nadovezao se Zoran Majstorović, koji se u utorak zatekao u višestrukoj ulozi. Kao glazbenik je oduševio svojim dionicama na gitari i arapskoj lutnji, kao umjetnički direktor programa letvicu je podigao na još jednu višu razinu.

– Uvijek mi je bio cilj da Štikla bude na jednom visokom umjetničkom nivou, da ljudi koji nastupaju na ovom prekrasnom mjestu sviraju punim srcem, punom dušom i s puno ljubavi prema publici i glazbi. Ponosan sam na ovaj projekt jer smo kvalitetom uspjeli zadržati ljude i privući još mnogo njih novih. Zaista je bilo predivno vidjeti ljude kako uživaju u glazbi i svirati za njih, zaključio je Majstorović.

Koncert Ipavec-Majstorović kvarteta organiziran je u skladu sa svim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a što se tiču sveprisutnog pokušaja širenja zaraze bolešću COVID-19. Naravno, Štikla je jedan od programskih pravaca projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020, a kojega provodi tvrtka Novi turizam d.o.o., zajedno sa svojim partnerima.

Nezaboravno Glazbeno Iskustvo Uz Ipavec-Majstorović Kvartet Na Morskom Prascu

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }