Tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

FOTO Održano predavanje 'Prelet za Hrvatsku' i otvorena izložba na temu Domovinskog rata

Uoči same izložbe i predavanja pukovnika Danijela Borovića, članove udruge branitelja i kolekcionara Damira Batistića, primio je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

Kastav - Povodom obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, u Gradskoj vijećnici Grada Kastva, uz potporu Grada Kastva, Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata – Kastav, Hrvatsko društvo kolekcionara militarije i Hrvatski časnički zbor Primorja prošle srijede organizirali su zanimljivo predavanje i izložbu.

Predavanje 'Prelet za Hrvatsku' održao je pilot Danijel Borović, pukovnik HV u mirovini, koji je 1992. izvršio povijesni prelet iz BiH u Hrvatsku. Naime, 4. veljače 1992. tek priznata Republika Hrvatska dobila je svoj prvi nadzvučni lovački zrakoplov MIG-21 zaslugom hrabrog pilota Danijela Borovića. On je tog dana izvršio povijesni prelet iz zrakoplovne baze JNA Željava kraj Bihaća na hrvatski aerodrom u Puli. Istovremeno je njegova supruga sa sinom doputovala iz Bihaća u Zagreb, u akcijama koje su bile koordinirane. Detalje te povijesne priče iz Domovinskog rata ispričao je Borović, uz zajednički stav okupljenih da su ti detalji iz Domovinskog rata od izuzetne važnosti, da se nikad ne zaborave.

Predavanje je popratila i izložba ratne fotografije, odora i opreme korištena od strane pripadnika ZNG-a i Hrvatske policije na početku Domovinskog rata 1991. godine, zatim topničke čahure iz Domovinskog rata i izložba dijelova srušenog neprijateljskog zrakoplova u Domovinskom ratu koju su pripremili Damir Batistić, predsjednik Hrvatskog društva kolekcionara militarije, autor više uspješnih izložbi na temu Domovinskog rata, Čestmir Komarek, nadnarednik u mirovini, specijalist za vojno i policijsko naoružanje iz perioda Domovinskog rata i Radovan Živanović, kolekcionar i istraživač srušenih vojnih zrakoplova.

Izložbi i predavanju nazočio je velik broj branitelja, a prigodne govore održali su brigadir Stanislav Linić, predsjednik Udruge branitelja Kastva Marino Grbac i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac. Izložba se može pogledati do 5. kolovoza.

Foto: Vanja Borović

Ovo je tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane. Kreni od početne stranice.