FOTO Otvorena izložba ‘Damatio Memoriae’: Kako izgleda ‘brisanje’ iz povijesti sjećanja

Organizatori su istaknuli kako izložba „Damnatio memoriae“ progovara i o budućnosti pojma pacifizma koji se priziva iz zaborava potaknut pitanjem – što bi se dogodilo da se mirotvorstvo izbriše iz naših sjećanja?

Rijeka – Međunarodna izložba „Damnatio Memoriae“ otvorena je preksinoć u Zavičajnom muzeju u sklopu programa Europske prijestolnice kulture.

– Izložba „Damnatio Memoriae“, kako govori i sam naslov, pred posjetitelje postavlja temu sjećanja i pamćenja ili preciznije temu osude sjećanja i metode postupnog brisanja sjećanja, kao i načine na koje se ispisuju ili koji se koriste pri upravljanju kolektivnim sjećanjima.  Kako se kroz vrijeme gubi istinitost, tako nastaje neki novi narativ i on se oblikuje prema potrebi onih koji ga ispisuju i upravljaju njime, kazali su o njoj organizatori.

Istaknuli su kako izložba „Damnatio memoriae“ progovara i o budućnosti pojma pacifizma koji se priziva iz zaborava potaknut pitanjem – što bi se dogodilo da se mirotvorstvo izbriše iz naših sjećanja?

– Ova izložba ujedno na najbolji način prezentira europskog partnera susjedstva Drenova, institut Mundaneum kao jedan od najznačajnijih arhiva Europe s početka 20. stoljeća. Mundanemum predstavlja reprezentni uzorak evolucije pacifizma kroz vrijeme u Belgiji obzirom da je njen položaj između dvaju velikih sila dvaput rezultirao strašnim razaranjima. Kultura sjećanja bila je tada kao i danas ključna za razvoj belgijskog društva kao uključivog i multikulturalnog, rečeno je o izložbi.

Društvo Bez granica, nositelj programa susjedstva Drenova uz pomoć Filozofskog fakulteta u Rijeci bavi se procesom eliminacije gotovo 2,8 milijuna knjiga iz RH tijekom 90-tih godina te sistematskim brisanjem razdoblja od 1945. do 1990. iz naše kolektivne svijesti. Kako navode, „otpisivano“ je sve – od udžbenika za TIPSS, partizanskih monografija, do stručne literature na ekavici i brojnih knjiga za djecu. Pritom ističu da, kao i kod pretjerane primjene sredstava za čišćenje u higijeni, posljedice mogu biti pogubne – razvoj još jačih sojeva virusa ili u ovom slučaju pogubnih i retrogradnih društvenih koncepata.

Na otvorenju izložbe nastupio je zbor Drenova.

Otvorena Izložba ‘Damatio Memoriae’: Kako Izgleda ‘brisanje’ Iz Povijesti Sjećanja

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!