FOTO Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Prvu riječku hrvatsku gimnaziju

Predsjednica je kazala kako dolazak u Prvu riječku hrvatsku gimnaziju u njoj budi uspomene, ponajprije na prijateljstvo i zajedništvo. Navela je kako se slaže s ciljevima reforme, ističući vrijednost projektnog pristupa umjesto stroge podjele na predmete.

Rijeka – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, gdje je s učenicima razgovarala o kurikularnoj reformi, utjecaju Europske unije na suverenitet Hrvatske i drugim temama.

Učenici su Predsjednici predstavili svoje aktivnosti u debatnome klubu, u sklopu kojega su osvajali prva mjesta na međužupanijskim natjecanjima, zatim u sudjelovanju u Europskom parlamentu mladih i natjecanjima u simulaciji sudskog procesa. Učenice prvog razreda govorile su o svojim iskustvima u eksperimentalnoj nastavi. Ocijenile su kako je reforma dobro osmišljena, te da je najveća njezina kvaliteta u tome što se gradivo ne uči napamet, nego se potiče rad u skupinama i na terenu, a kao najveći nedostatak istaknule su nemogućnost odabira željenih predmeta.

Predsjednica je kazala kako dolazak u Prvu riječku hrvatsku gimnaziju u njoj budi uspomene, ponajprije na prijateljstvo i zajedništvo. Navela je kako se slaže s ciljevima reforme, ističući vrijednost projektnog pristupa umjesto stroge podjele na predmete.

Iznijela je vlastiti primjer, kad je u četvrtom razredu srednje škole u sklopu razmjene otišla u Sjedinjene Američke Države. “Tamo mi je bilo beskrajno lakše i jednostavnije zahvaljujući znanju koje sam stekla u ovoj gimnaziji”, istaknula je.

Predsjednica je poručila kako je bitno razvijati kritičko mišljenje među mladima da bi među mnoštvom informacija znali prepoznati točne. “Dobro je da mladi koriste mogućnosti mobilnosti, odlaze u inozemstvo, ali da se svakako vrate”, kazala je, ističući da je bitan društveni odgoj kako bi se “stvaralo aktivne mlade ljude koji mijenjaju svijet oko sebe ako njime nisu zadovoljni”.

Dodala je kako ohrabruje škole da dopuste učenicima sudjelovati u aktivnostima kao što su nedavni prosvjedi za klimu. “Mladi bi se trebali angažirati i unutar zajednice, ne samo globalno, nego i za pitanja koja se tiču njih samih i njihovih kolega. Oni sami mogu iznaći načine kako utjecati na svoje kolege da se primjereno ponašaju”, istaknula je.

Predsjednica je ocijenila kako je danas potreban populizam u politici, ali populizam u pristupu, a ne u sadržaju. “Populizam u pristupu je potreban kako bi se politike približile građanima u izravnijem kontaktu, a populizam u sadržaju nije dobar jer se često svodi na ekstremizam, ukidanje prava drugima ili antiinstitucionalizam. Moraju postojati pravni poredak i institucije, ali uz sve veći angažman ljudi u politici”, istaknula je.

Na pitanje učenika utječe li Europska unija na suverenitet Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović je odgovorila da svakako utječe, ali se ne prenosi, nego se dijeli, i to na razini zajedničke politike, prihvaćanjem direktiva ili zakona. “To je vidljivo i u slučaju preustroja Uljanika i ‘3. maja’, pri čemu zahvaljujući činjenici da je Hrvatska članica Europske unije ograničava odobrenje poticaja brodogradilištima”, navela je.

Ograničavajući čimbenici članstva u Europske unije jesu i u poljoprivrednoj politici, u određenim kvotama za mlijeko, voćarstvo, vinogradarstvo i drugo. Ocjenjujući prednosti i nedostatke članstva u Europskoj uniji, Predsjednica je ustvrdila da nijedna situacija u životu nije idealna, da svagdje ima prednosti i nedostataka, pa tako i u ovom slučaju. No, sveobuhvatno, članstvo za Hrvatsku ima više dobrih strana nego lošijih, ocijenila je.

Odgovarajući na učeničko pitanje, istaknula je da je Hrvatska uspješna na harmonizaciji sustava i implementaciji propisa, ali provedba je malo problematičnija. “Primjerice, u privatnom sektoru, u malim i srednjim poduzećima bi se trebao osmisliti bolji sustav informiranja o propisima. U EU je i zajednički sustav vrijednosti, poput slobode, demokracije, borbe protiv korupcije i slično, a na tom polju Hrvatska još treba snažnije djelovati”, ocijenila je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Treba se boriti protiv klijentelizma, nepotizma, da svi imaju iste šanse, bez obzira na to pripadaju li nekoj interesnoj skupini, stranci, ili imaju utjecajne rođake”, zaključila je Predsjednica u razgovoru s učenicima.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }