FOTO Predsjednica u Opatiji na savjetovanju ekonomista: ‘Ljudi će bolji standard osjetiti tek kad rast bude iznad pet posto’

Neki dijelovi države još drastično zaostaju, a uz to, iako rastemo, zemlje s kojima se uspoređujemo rastu još brže, rekla je predsjednica, koja je istaknula da se ovakva situacija nepovoljno odražava na demografiju i navela da su temeljita reforma državne administracije i pravosuđa, nulta tolerancija prema korupciji te lakše provođenje inovacija osnove ubrzana rasta.

Ljubo Jurčić

Opatija – Tradicionalno savjetovanje vodećih domaćih ekonomista, 27. skup Ekonomska politika Hrvatske, okupilo je danas u Opatiji najistaknutije predstavnike ekonomske teorije naše zemlje, čelnike ključnih institucija te političku vrhušku.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić govorio je o izvorima hrvatske gospodarske stagnacije, državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić o Ekonomskoj i fiskalnoj politici Hrvatske u 2020. godini, dok je  guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorio o monetarnoj politici u uvjetima globalnog usporavanja i jačanja negativnih rizika te istaknuo kako ne očekuje recesiju u sljedeće dvije godine.

Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović govorila je o ključnim izazovima i preduvjetima ekonomskog razvoja Hrvatske. Ranijih godina, predsjednica je s okupljanja ekonomista upućivala kritike radu Vlade, no ovog puta istaknula je i pozitivne pomake, kazavši da gospodarstvo raste kao i plaće i zaposlenost, a Hrvatska se uspinje na ljestvicama konkurentnosti, uz pozitivne pokazatelje kretanja javnog i inozemnog duga.

– Neki dijelovi države još drastično zaostaju, a uz to, iako rastemo, zemlje s kojima se uspoređujemo rastu još brže, rekla je predsjednica, koja je istaknula da se ovakva situacija nepovoljno odražava na demografiju i navela da su temeljita reforma državne administracije i pravosuđa, nulta tolerancija prema korupciji te lakše provođenje inovacija osnove ubrzana rasta.

Savjetovanje se nastavlja sutra temama osobito posvećenim strategiji razvoja, europskim fondovima i tržištu rada te u petak Danom studenata ekonomskih fakulteta.

Ekonomska Politika Hrvatske U 2020. – Započelo 27. Tradicionalno Savjetovanje U Opatiji

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!