FOTO Rijeka je dobila prvi pjenušac: Uz chardonnay, zastupljena je belica i autohtone primorske sorte

Specifičnost je ovoga pjenušca što dolazi iz vinograda s područja grada Rijeke, a uz grožđe sorte chardonnay, u pjenušcu je zastupljena i belica – kupaža sorte verdić te autohtonih sorti Hrvatskog primorja mejsko belo i divjaka.

Rijeka – Prvi riječki pjenušac, nazvan Rijeka2020 u čast Europske prijestolnice kulture, predstavljen je danas u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Ideja o prvome riječkom pjenušcu, posebno napravljenome za Grad Rijeku u godini Europske prijestolnice kulture, proizašla je iz podruma iskusnog vinara, gospodina Berislava Srdoča, člana Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči – Rijeka.

Specifičnost je ovoga pjenušca što dolazi iz vinograda s područja grada Rijeke, a uz grožđe sorte chardonnay, u pjenušcu je zastupljena i belica – kupaža sorte verdić te autohtone sorte Hrvatskog primorja mejsko belo i divjaka.

– Već nekoliko godina eksperimentiram s proizvodnjom pjenušca, iako se vinima bavim oduvijek. Uz pomoć jednog prijatelja iz Popovače uspio sam napraviti poprilično dobar pjenušac, što je jednom prilikom potvrdio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji ga je isprobao. Onda sam se ohrabrio i odlučio vino sačuvati za jedinstvenu i neponovljivu godinu u kojoj će Rijeka nositi važnu titulu Europske prijestolnice kulture. Uz svoju kuću na Srdočima imam vinograd koji broji otprilike 800 trsova. Uzgajam autohtonu sortu belicu, koju sam malo pomladio chardonnayom i želja mi je bila ovu kupažu posvetiti upravo našem gradu, kažao je ponosno gospodin Srdoč.