[FOTO] Skradin otvorenih vrata dočekao automobiliste – U jednom danu za petinu brojniji

[FOTO] Skradin otvorenih vrata dočekao automobiliste – U jednom danu za petinu brojniji

Bolidi braće Zajelšnik (snimio M.Krpan)

Tisućljetni grad – spomenik kulture prerastao u oktanski centar

Tehničari na zadatku (snimio M.Krpan)

Skradin – Ovog vikenda grad Skradin, koji se diči rijetkom titulom spomenika kulture, praktično, u jednom je danu broj svojih žitelja uvećao najmanje za – petinu. Sa svih krajeva Europe, iz deset zemalja, u ovaj pitoreskni srednjodalmatinski gradić. sjatila se masa svijeta, ne običnog – već neobičnog, onog opčinjenog mirisom benzina i brzinama, konjima pod poklopcima robusnih strojeva na četiri kotača – jednostavno zvanim – automobili (a poneki i – bolidi). Sve do jednog, preteče su, danas najpoznatijeg hrvatskog i jedinog automobilskog proizvoda – „nevere“.

Spretne ruke mehaničara (snimio M.Krpan)

I tako 15. godinu u nizu, u jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova Krka, u njegov središnji grad Skradin, a sve pod jedinstvenim imenom „Nagrade Grada Skradina“, pristiglo je više od 180 vozača i četiri puta više njihove pratnje na međunarodnu automobilističku utrku, na jednoj od najljepših domaćih brdskih staza.

Skradin – grad spomenik kulture (snimio M.Krpan)

Za sve to zaslužni su istinski neimari auto moto sporta, vrijedni suci i svi aktivisti Autokluba Mihovil iz Šibenika, koji su i posljednje atome snage utrošili u pripremu još jednog istinskog spektakla. I sve to u antičkoj Scardoni staroj više od 2.000 godina, već spomenutom gradu spomeniku kulture i službenom ulazu u NP Krka, vrhunskoj gastronomskoj destinaciji i nezaobilaznoj nautičkoj destinaciji.U moru, u vodi koja odiše slatkovodnom Krkom, uz rivu privezane skupocjene jahte i brodovi svih vrsta i zastava, a u središnjem parku automobili spremni na novi međunarodni ogled brzine.

Promocija utrke na središnjem šibenskom trgu (snimio M.Krpan)

Predvodi ih prošlogodišnji pobjednik kultnog Buzeta, kojem, u automobilističkom smislu, sve više nalikuje Skradin, Francuz Sebastien Petit, koji je samo prije pet dana u Češkoj osvojio sedmo mjesto u onoj najjačoj europskoj konkurenciji. Uz njegov, još je u Skradinu 12 formula i prototipova, među kojima i jedan novitet legendarnog letećeg Slovenca Marjana Smrdelja.

Guraj Lazo -pardon Igore (snimio M.Krpan)

Njegov bolid predstavljen je i Šibenčanima, u prijepodnevnim satima, na središnjem gradskom trgu, a društvo mu je radio robusni Mitsubishi Zagrepčanina Domagoja Perekovića, pretendenta na domaću pobjedu, ali i vodećeg u hrvatskom prvenstvu poslije utrke u Stubičkim Toplicama. Na jednom mjestu vidjeti ponovo, nakon „zatvorenosti svijeta i života“ (zbog korone) toliko sretnika da voze, obaraju rekorde, druže se i vesele – životu, prava je sreća.

Ergela opatijskih povjesničara (snimio M.Krpan)

Nije li sreća među 184 prijavljena imati na listi gotovo nevjerojatnu brojku od 116 hrvatskih automobilista. Pitanje za milijun kuna – je li u kojoj garaži još koji ostao. Odgovor je – jest. Ako ne prije, ima rok i zadaća – svi na završnicu ljeta, sredinom rujna, na drugi ovogodišnji brdski jubilej, onaj buzetski, četrdeseti rođendan, hrvatske i europske brdske automobilističke perjanice.

Auto u zraku …. (snimio M.Krpan)

Čast i zahvalnost domaćinima, ukazao je i Upravni odbor Hrvatskog auto i karting saveza, koji u dane ovog oktanskog vikenda, u Skradinu održava i jednu od svojih redovnih sjednica Upravnog odbora.

Subota je dan treninga, nedjelja je dan bodovnih vožnji, dvije za ukupni poredak i uz nagrade bodove za hrvatsko, slovensko i bosansko-hercegovačko brdsko automobilističko prvenstvo. Vikend je za – „Trke priko Krke“ !!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!