FOTO Solidarnost u teškim vremenima: Studenti prepustili sobe, Armada pomogla iseliti dio Doma Ivan Goran Kovačić za potrebe karantene

Pri preseljenju studenata, uz pripadnike Civilne zaštite, pomogli su i članovi Armade, a čitav proces nadgledala je komisija koju je Sveučilište u Rijeci imenovalo kako bi se vodila maksimalna pažnja o imovini studenata.

Rijeka – Zbog blizine riječkom lokalitetu KBC-a Rijeka, gdje je predviđen respiratorni centar za najteže oboljele pacijente zaražene koronavirusom, jedan paviljon studentskog naselja Ivan Goran Kovačić danas je prenamijenjen u privremenu karantenu u kojoj mogu biti smještene osobe koje su pozitivne na virus, ali nemaju težih respiratornih problema.

Pri preseljenju studenata, uz pripadnike Civilne zaštite, pomogli su i članovi Armade, a čitav proces nadgledala je komisija koju je Sveučilište u Rijeci imenovalo kako bi se vodila maksimalna pažnja o imovini studenata. Postupno, ispraznit će se i ostali objekti riječkog studentskog naselja, a studenti koji su još uvijek smješteni u Rijeci, odnosno nisu otišli svojim kućama tijekom prekida nastave, bit će smješteni na Kampusu Trsat.

– Od Ravnateljstva civilne zaštite, a temeljem zaključka Stožera civilne zaštite RH, dobili smo nalog za mobilizacijom svih objekata Studentskog naselja „Ivan Goran Kovačić“ za potrebe boravka osoba u karanteni, s ciljem provedbe mjera zaštite zdravlja od koronavirusa. Iako će priprema objekata u Studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“ teći postupno, odlučili smo da odmah i bez odgode premjestimo sve studente koji su ostali u Studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“ na lokaciju Studentskog naselja „Trsat“. Treba naglasiti da je u Rijeci ostalo malo studenata, ukupno 170, i to 70 u Studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“, te 100 u Studentskom naselju „Trsat“.  Kako bismo osigurali provedbu mjera, sve osobne stvari studenata u Studentskom naselju „Trsat“ već su adekvatno pohranjene i sobe pripremljene za useljenje studenata iz Studentskog naselja „Ivan Goran Kovačić“.

Sve osobne stvari na obje lokacije nadležne osobe će spremiti uz nadzor posebnih skupina u kojima su predstavnici Studentskog zbora i Sveučilišta u Rijeci, pohraniti na sigurno mjesto te će biti dostupne za preuzimanje u svakom trenutku. Međutim, iz zdravstvenih razloga ne savjetujemo studentima koji su otišli kućama da se u ovoj situaciji vraćaju po stvari, jer će ih moći preuzeti kada se steknu uvjeti za nastavak nastave. Prilikom uspostave nastave, svaka studentica i student vraća se u svoju sobu, kazala je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija u svom obraćanju studentima.

Zamolila je studente za strpljenje te kazala kako će Sveučilište u Rijeci učiniti sve da u ovom izvanrednim okolnostima osiguraju potporu studentima, ali istodobno izvrše svoju dužnost prema zajednici i našim sugrađanima, kako bismo doprinijeli sprječavanju širenja zaraze i olakšali provedbu drugih mjera Stožera civilne zaštite PGŽ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Želim se posebno zahvaliti i svim studenticama i studentima koji su se prijavili za volontiranje i sudjelovanje u drugim humanitarnim aktivnostima koje organizira Studentski zbor i Sveučilište u Rijeci, a kojima želimo biti na raspolaganju našim bivšim i sadašnjim djelatnicima koji pripadaju ugroženim skupinama, kao i zajednici u cjelini. Hvala i svim studentima koji su se uključili u druge volonterske mreže u organizaciji drugih institucija i civilnog društva. Ponosni smo na vas u nadi da smo i mi doprinijeli Vašoj senzibiliziranosti za angažman u zajednici, zaključila je rektorica.

 

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!