FOTO Treći rođendan eko sajma Zeleni Kastav obilježen prigodnim druženjem

FOTO Treći rođendan eko sajma Zeleni Kastav obilježen prigodnim druženjem

Foto: Dean Farina / Radio Kastav

Za glazbenu kulisu bio je zadužen mladi harmonikaš Dorian Rubeša koji je svojom virtuoznom svirkom dodatno zagrijao prisutnu publiku.

Kastav – Veselo je jučer bilo na Fortici, a povod veselju bilo je obilježavanje trećeg rođendana eko sajma Zeleni Kastav. Kao i priliči rođendanskom slavlju, domaćini su za sve posjetitelje osim bogate sajamske ponude pripremili i prigodne zalogaje u suradnji s ekipom iz Lože, dok je kuhano vino OPG-a Rubeša zagrijalo prisutne. Za glazbenu kulisu bio je zadužen mladi harmonikaš Dorian Rubeša koji je svojom virtuoznom svirkom dodatno zagrijao prisutnu publiku.

Uz obilje zdravih i eko proizvoda jučerašnji sajam obilježio je ‘Mayantu‘, odnosno dobri duh iz Amazonije koji liječi i pomaže svima dobrima.

– Projekt wild harvest, čiji je „Mayantu“ ponosan član, pokrenut je u cilju provođenja održive žetve samoniklog bilja. Zajednice su educirane u berače – penjače, a koji se uz pomoć posebno oformljenog modela užadi, uspinju do plodova na vrhovima palmi. Područja žetve su mapirana, te im se svake godine ponovno vraćaju. Žetva zahtjeva više radne snage, ali ujedno osigurava stabilne prihode za brojne obitelji, pruža alternativu za destruktivne djelatnosti i čuva Amazonu za buduće naraštaje. Kroz program „Wild harvest“ uči se kako iskoristiti prašumu, a pritom ne uzimati ništa od nje. U socioekonomskim procjenama autohtonih indijanskih zajednica, samo berba buriti palme predstavlja oko 5 – 15 % ukupnog prihoda kućanstva za obitelji. Osnivanjem „Mayantu“ tvrtke za istraživanje i razvoj u prirodnim znanostima, prevladali su administrativne prepreke i donijeli proizvode lokalnih zajednica Amazone na europsko tržište. „Mayantu“ je društveno odgovoran projekt nastao na načelima održive žetve. Asortiman biljnih ulja prehrambene i kozmetičke namjene, u malim količinama sadrži velike udjele biološki aktivnih tvari. Ubiru se plodovi direktno iz divljine Amazone – potiče se suradnja lokalnih plemena, potražuje više lokalne radne snage, njeguje se tradicionalna obrada, i najvažnije – čuva se Amazona od beskrupulozne eksploatacije i uništavanja od strane ljudi koji se rukovode jedino profitom. Osnivač „Mayantu“-a je Ana Borovina, biolog koja je provela više godina u Peruu, istaknula je u najavi Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma.

Također, nastavljeno je sa sakupljanjem plastičnih čepova i razmjenom knjiga na INFO Zeleni Kastav, a sajam su podržali i „Opatijski plogeri“. Prostor Fortice su, kao i uvijek do sada, krasili radovi dječice iz osnovnih škola „Milan Brozović“ iz Kastva, „Drago Gervais“ iz Brešca i „Fran Franković“ iz Drenove, te dječjih vrtića „Vladimir Nazor“ iz Kastva te „Poneštrica“ i „Kockica“ iz Rubeša.

– Hvala Gradu Kastvu, Turističkoj zajednici Grada Kastva i LAG-u Terra Liburna na pomoći i potpori svih ovih godina, hvala našem medijskom pokrovitelju Radio Kastvu, hvala svim ostalim medijima koji nas prate. Hvala volonterima Grupa solidarne razmjene, veliko hvala našim uzgajivačima i proizvođačima na entuzijazmu, radu i ljubavi, hvala na stvaranju jednog boljeg ”sutra“, poručila je Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma.