Tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

FOTO/VIDEO Blues se vratio u Matulje - Dašak američkog juga i blues po istrijanski ispunili Amfiteatar

Premijerni Jerry Ricks Blues Festival večeras ulazi u završnicu, a posljednju festivalsku večer na Opatijskoj rivijeri, na maloj Ljetnoj pozornici (u slučaju kiše KTC Gervais) otvara dokumentarni film “Črni Kastavac” (in memory of Jerry Ricks), autora Igora Modrića, o životu i radu Philadelphia Jerry Ricksa, u čiju čast i festival nosi ime. Edi East Trance Blues

Matulji – Nakon jednogodišnje pauze sinoć je blues ponovo ispunio Jankovićev dolac zahvaljujući osmoj 'postaji' premijernog Jerry Ricks Blues Festivala. Nakon pozdravnih riječi zamjenice općinskog načelnika, Eni Šebalj i umjetničkih voditelja festivala Damira Halilića Hala i Riccarda Staraja, večer je otvorena nastupom srpskog banda The Gamblers. koji su u matuljski Amfiteatar donijeli dašak američkog juga.

Svojim nastupom Gamblersi su potvrdili glazbenu аutеntičnоst, a njihov rhythm & blues s utjecajem soula, swinga i ranog rock'n'rolla koji se naslanja na sve aspekte američke glazbe, predstavljajući “tipičnu suvremenu varijantu urbanog bluza”, pokazao se kao dobitna kombinacija za matuljsku publiku. Pozdravni govori...

- Utisci odavde su uvijek divni, obzirom da smo treći put vaši gosti. Dvije godine bili smo gosti na B&D festivalu te nastupili u Dragi i Brseču, a prostor u kojem smo večeras nastupali također je izvanredan. Oduševljeni smo organizacijom i entuzijazmom te svime onime što prati festival, istaknuo je Marin Balenović iz banda The Gamblers.

Nastavak večeri donio je 'blues po istrijanski', odnosno premijerni nastup Edija Morožina sa svojim East trance bluesom. Iako ga je publika naviknula slušati u drugačijim glazbenim žanrovima, spiritus movens 'Gustafa', predstavio se publici u drugačijem svjetlu koji mu također izvrsno leži. Nastup istarskih bluesera donio je sirovi zvuk i autentičnu glazbenu priču 'z druge bande Učke' zabilježenu i na autorskom albumu 'Sumpor', koja može stati uz bok najjačim albumima u regiji.

- Moramo naučiti narod na naš blues jer je malo drugačiji. Blues je kult i uvjeren sam da ćemo daljnjim koncertiranjem dobiti jako puno blues publike te se ne bojim za budućnost ovog projekta. Nekima se možda nije dopalo, ali ovo je živuća stvar, istaknuo je Edi nakon nastupa i kazao da je publici dao sve od sebe, i iako možda ne razumiju riječi ili glazbu, razumiju tu energiju i emociju koju im daje. Publika u Amfiteatru...

- Blues nije pitanje boje, ni kontinenta. Blues je stanje uma, odraz duše. Naša istrijanska kanta, tarankanje, na tanko i debelo, i to je blues, blues kojeg je izvodija naš čovik u svakoj priliki, kad se zabavlja, tugova, fešteđa, a forši najviše dok je dela. Ni bra pamuk, je vadija kumpire, ali ta je kanta bila njegova utjeha, napisao je Edi za svoj blues objavljen na Sumporu.

Zadovoljstvo povratkom bluesa i premijerom Jerry Ricks Blues Festivala u Matuljima nije krila ni Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.

- Drago nam je uime općine Matulji da smo već 12 godina suorganizatori ovog velikog projekta koji je ove godine evoluirao u zajedničku priču Kastva i Opatijske rivijere. Atmosfera i izvođači su bili izvrsni i mislim da je publika uživala u koncertu, istaknula je Šebalj.

https://www.youtube.com/watch?v=yZH3N9PkTio Blues po istrijanski...

Premijerni Jerry Ricks Blues Festival večeras ulazi u završnicu, a posljednju festivalsku večer na Opatijskoj rivijeri, na maloj Ljetnoj pozornici (u slučaju kiše KTC Gervais) otvara dokumentarni film “Črni Kastavac” (in memory of Jerry Ricks), autora Igora Modrića, o životu i radu Philadelphia Jerry Ricksa, u čiju čast i festival nosi ime. Osebujni blues glazbenik svoje je posljednje godine života proveo u Kastvu, odabravši ga za svoje posljednje počivalište, a po prvi puta se u jednom glazbenom dokumentarcu hrvatske produkcije pojavljuju fascinantni podaci koji Jerryja povezuju s temeljima američke glazbe.  Nastavak večeri donosi nastupe dvije vrhunske vokalistice u pratnji svojih bendova, a pred opatijskom publikom nastupit će Lela & Joe Kaplowitz Blues Band te Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band s Janis Joplin Projectom kojim će se obilježiti 50. godina od festivala Woodstock.

Samu završnicu premijernog Jerry Ricks Blues Festival obilježit će nastup glavne zvijezde ovogodišnjeg izdanja, tako da će binu u Kastvu, 3. kolovoza, 'zauzeti' Ana Popović sa svojim bandom te donijeti dašak svjetske blues priče koju Ana živi već dva desetljeća. Buddy Guy, Robben Ford Music, Joe Satriani, Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd, Jeff Beck, samo su neki od izvođača s kojima Ana nastupa, a na listi ovih sjajnih imena, 3. kolovoza naći će se i naš Damir Halilić Hal. The Gamblers

Ovaj impresivni line up dodatno će zaokružiti Michael Messer u ulozi posebnog gosta, a sve će začiniti gosti iz Slovenije - Wacky Blues Professors. 3. kolovoza rezervirajte za druženje u Gradu Kastvu, jer se ovakva kombinacija izvođača, lokacije i atmosfere može doživjeti samo u mjestu u kojem je prije 12 godina i startala ova sjajna blues priča na Kvarneru! Posljednjeg dana Jerry Ricks Blues Festivala, 4. kolovoza, na bini u Kastvu koncentrirat će se 'eksplozivna' kombinacija različitih blues formi, a sve pod budnim okom Michaela Messera ovogodišnjeg posebnog gosta. “Respect! A night for Aretha” naslov je showa koji će se održati kao hommage neponovljivoj umjetnici koja nas je napustila prošle godine, a u goste nam dolazi Aretha Franklin tribute band iz Italije. Visokoenergetski blues rock donosi na Keith Thompson Band koji svoju glazbu temelji na velikoj ostavštini britanske blues scene, a na koncertu u Kastvu pridružit će mu se posebna gošće The Patsy Gamble Band. Članica jedne od najboljih britanskih puhačkih formacija The Little Big Horns, dva puta se našla u finalu ceremonije British Blues Awardsa, a nastupala je ili snimala s brojnim vrhunskim imenima kao što su Mick Jagger, Steve Winwood, Mick Taylor, Peter Green, John Mayall, The Gypsy Kings, Gloria Gaynor i brojni drugi... Programi počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Ovo je tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane. Kreni od početne stranice.