FOTO/VIDEO Danci u Rijeci predstavili svoju kulturu i gastronomiju, vrhunac večeri inspirativan Halov nastup

FOTO/VIDEO Danci u Rijeci predstavili svoju kulturu i gastronomiju, vrhunac večeri inspirativan Halov nastup

Foto, video: Igor Modrić

Na izložbi Ujedinjeni u raznolikosti Rijeka_HR/ Århus_DK (United in Diversity Rijeka HR/Århus DK) su postavljena djela danskih umjetnika Else Ploug Isaksen, Bodil Sohn i Kim Grønborg iz Aarhusa, te njihovih riječkih kolega Petre Mrše, Dalibora Laginje i Igora Eškinje.

Rijeka – U organizaciji Europske prijestolnice kulture i Veleposlanstva Kraljevine Danske u Hrvatskoj tijekom ovog tjedna organizirano je predavanje, izložba i kulinarska radionica. Sva navedena događanja nastala su kao rezultat suradnje danskog grada Aarhusa i grada Rijeke, kao dviju Europskih prijestolnica kulture – bivše i buduće.

Program je započeo u četvrtak panel raspravom pod nazivom Retox: Održivi dizajn lučkih gradova koja je u fokus stavila Rijeku i danski Aarhus, lučke gradove prijestolnice kulture. Aarhus je svoje iskustvo Europske prijestolnice kulture doživio 2017. godine, dok Rijeku to očekuje u 2020. godini. Jedna od sudionica panela bila je i predsjednica Društva arhitekata Rijeka i voditeljica Sekcije mladih Društva arhitekata Rijeka, Gorana Stipeč Brlić koja je predstavila projekt Neboderi – grad među oblacima koji će se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture provesti tijekom iduće godine.

– Rijeka je lučki grad koji pomalo gubi to svoje lučko u svojoj emociji, jer luka više ne djeluje kao prije 50 godina i samim time se gubi taj identitet. Sukladno tome kreirajući projekt Neboderi – grad među oblacima, krenuli smo istraživati kakav je Rijeka grad danas i na neki način smo prepoznali novi element identiteta, a riječ je upravo o neboderima koji su se u mnogim situacijama gradili upravo za radnike, a gledajući panoramu Rijeke, jako se ističu. Prepoznali smo ravne krovove tih nebodera i njihov potencijal posebice u unaprjeđenju kvalitete života ljudi koji u njima žive. Pri stvaranju planova kako te krovove iskoristiti surađivali smo upravo sa stanarima nebodera. Nadamo se da ćemo kroz godinu dana realizirati projekt barem na krovovima dva nebodera, jednog na Rastočinama i jednog na Kozali. Ideja je da krov prestane biti samo krov, već da se koristi ili kao ozelenjena površina ili kao funkcionalna terasa, a to je i nekakva generalna težnja za iskorištavanjem krovova zgrada brojnih zemalja u Europi, objasnila je Stipeč Brlić.

Održani panel dio je programa Retox koji u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture kroz razgovorni format obrađuje teme iz civilnih i dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu se građanima nudi platforma za umrežavanja kao i usvajanje praktičnog i teoretskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske, ali i inozemstva.

Fuzija tradicionalnih hrvatskih i danskih namirnica

Panel rasprava bila je uvod u događanja koja su se održala u petak, 29. studenog. U organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Danske u Hrvatskoj, a u suradnji s Centrom kulinarstva i osobnog razvoja KuHarmonija te restoranom Placa 51, na te su dvije lokacije održane radionice izrade kruha od kiselog tijesta. U KuHarmoniji je održan praktični dio radionice Kiseli kruh – vrhunac ekološke pripreme hrane u sklopu koje su polaznici mogli naučiti pripremati kruh od kiselog tijesta i to pod mentorstvom danskog chefa Simona Clemensa. Radionica se nastavila u restoranu Placa 51 gdje je chef Clemens u suradnji s osobljem restorana pripremio i posjetiteljima za degustaciju poslužio jela koja je predstavio kao fuziju tradicionalnih hrvatskih i danskih namirnica, uz naravno, neizostavan kruh od kiselog tijesta koji se također posluživao i na izložbi radova riječkih i danskih umjetnika koja se u večernjim satima otvorila u zgradi ex Ivex-a na Delti.

Izložba Ujedinjeni u raznolikosti

Na izložbi Ujedinjeni u raznolikosti Rijeka_HR/ Århus_DK (United in Diversity Rijeka HR/Århus DK) su postavljena djela danskih umjetnika Else Ploug Isaksen, Bodil Sohn i Kim Grønborg iz Aarhusa, te njihovih riječkih kolega Petre Mrše, Dalibora Laginje i Igora Eškinje. Iako je riječ o umjetnicima koji pripadaju različitim generacijama i rade u različitim medijima, ono što ih je spojilo u stvaranju ove izložbe je propitivanje odnosa čovjeka s prirodom i njegovom okolinom.

Organizator programa Ujedinjeni u raznolikosti Rijeka_HR/Århus_DK  je Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Hrvatskoj u suradnji s programskim pravcem Slatko i slano Europske prijestolnice kulture i Delta Labom Sveučilišta u Rijeci.

Otvorenju izložbe u ime Grada Rijeke nazočio je i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Za glazbenu podlogu otvorenja izložbe bio je zadužen poznati riječki glazbenik Damir Halilić Hal koji je izveo autorsku glazbu inspiriranu tradicionalnom vikinškom glazbom.

Ova izložba ostaje otvorena do 10. siječnja 2020.

Otvorenje Izložbe ‘Ujedinjeni U Raznolikosti’ Uz Nastup Damira Halilića Hala

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }