FOTO/VIDEO Grobničko nebo obojili svjetski padobranci, među njima i hrvatski reprezentativci

Natječu se u 5 kategorija – ekipno (5 natjecatelja), seniori, juniori te master (iznad 50 godina starosti). Od lani se u svojoj kategoriji natječu i žene, a ove su godine prijavljene 4 ženske ekipe, informira nas predsjednik Kluba i direktor natjecanja Darko Elezović.

Hrvatska reprezentacija

Čavle – U organizaciji Padobranskog kluba Krila Kvarnera Aerodrom Grobnik od 14. do 16. lipnja 2019. domaćin je Svjetskog padobranskog kupa, a grobničko je nebo prošarano padobranima. Oko 150 natjecateljica i natjecatelja iz 17 zemalja u 29 ekipa natječe se u disciplini skokovi na cilj. Cilj im je svima isti – doskočiti na tzv. palačinku, točku promjera 2 cm. Svaki promašeni centimetar mjeri se elektronski, do maksimalno 16 cm. Pobjednik je onaj tko skupi najmanje kaznenih bodova/centimetara.

Skače se iz 3 aviona Cessna 206 i tijekom jednog natjecanja napravi se oko 230 letova i više od 1.100 skokova. Natječu se u 5 kategorija – ekipno (5 natjecatelja), seniori, juniori te master (iznad 50 godina starosti). Od lani se u svojoj kategoriji natječu i žene, a ove su godine prijavljene 4 ženske ekipe, informira nas predsjednik Kluba i direktor natjecanja Darko Elezović.

Pratimo hrvatsku padobransku reprezentaciju do jednog od letova. Najiskusniji među njima, Hrvoje Sladetić, odradio je već gotovo 6.000 skokova u karijeri! Izbornik Goran Ratkajec pojašnjava da ih avion odvozi na 1.000 metara i let traje 10 do 11 minuta, a skok padobranom oko 4 do 5 minuta. Vjetar im odgovora, ali samo ako nije promjenjiv, kakav prevladava u subotu. U kombinaciji s poluoblačnim vremenom to otežava uvjete za dobar doskok i utječe na rezultat, kaže Ratkajec. Našu reprezentaciju uz izbornika i Hrvoja, čine i Zlatko Ugrin (koji je inače dogradonačelnik Sinja), Željko Žrvnar i Nebojša Ilić, ali imaju i B tim u kojem su i dvije dame, Jadranka Zaradić i Danijela Marić, te Andrija Kovačević i Zvonimir Hromatko.

Nažalost, sredstva za hrvatske padobrance prilično su ograničena, kao i kod drugih “malih” sportova, koriste svoju opremu, rijetko treniraju, ali vraćaju se nebu jer ih to raduje. Pa iako smo deficitarni s padobranskim zrakoplovstvom i na Grobniku se leti mađarskim Cessnama te nismo kvalitetno povezani s vojskom kao u većini drugih zemalja, ipak se pripremamo za Svjetsko padobransko prvenstvo iduće godine u Rusiji, najavljuje Ratkajec.

Svjetski padobranski kup tehnički je i organizacijski zahtjevno natjecanje, a Krila Kvarnera organiziraju ga već dugi niz godina, još od 1998. godine, zbog čega Darko Elezović može biti zadovoljan i ponosan. To je najjače natjecanje takve vrste u svijetu, a održava se na ukupno šest lokacija. Uz Grobnik, skače se i u slovenskom Bledu, u Njemačkoj u Peitingu,  talijanskom Bellunu, austrijskom Thalgau te švicarskom Locarnu, a rezultati sa svih 6 natjecanja zbrajaju se i proglašavaju se ukupni pobjednici sezone, objašnjava Elezović.

Grobničko Nebo Obojili Svjetski Padobranci, Među Njima I Hrvatski Reprezentativci

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }