ERSTE AD

FOTO/VIDEO JazzObala Quartet ovacijama ispraćen s Morskog prasca

JazzObala u stvari je udruga jazz glazbenika iz Kopra, koja promiče jazz i kao jedan od glavnih ciljeva ima upisan promociju jazza među najmlađim ljubiteljima glazbe.

Rijeka – Da je Štikla, festival jazz i eksperimentalne glazbe, zaista pun pogodak još jednom su potvrdili mnogobrojni zaljubljenici u ovaj glazbeni izričaj, koji su sinoć ovacijama s Morskog prasca ispratili JazzObala Quartet. Kvartet što je nastao suradnjom slovenskih i talijanskih glazbenika koji žive na relaciji Kopar-Trst, imao je u četvrtak svoj premijerni nastup na riječkoj i uopće hrvatskoj sceni, a kako je vrijeme odmicalo tako je sve više do izražaja dolazila genijalnost ovih mladih glazbenika, koji su se zaista predstavili kao iznimni instrumentalisti. Posebno dojmljive bile su dionice trubača Sandija Stora, bubnjara Davida Nika Lipovca, iako ništa manje atraktivni nisu bili niti klavijaturist Luka Zavišić i kontrabasist Simone Lanzi. Mnogobrojni posjetitelji zaista su uživali u Coltrainovim ili Elingtonovim klasicima, ali i u brojnim drugim standardima i ponekim kontrafaktima što su Morski prasac u četvrtak navečer učinile malim riječkim jazz hramom.

– Ambijent je super, mjesto za svirku je bilo odlično i ljudi su baš jako simpatični. Sve u svemu, imam baš jako dobar osjećaj – govorio je Simone Lanzi, bandleader JazzObale, Tršćanin koji će se sam našaliti na svoj račun i reći da je hrvatski jezik naučio zahvaljujući kineskim dućanima. – Počeli smo možda malo rezervirano, ali kako je prolazilo vrijeme bilo je sve bolje i bolje. Bitno je da se zabavljamo, da se publika zabavlja, da svi zajedno uživamo. Ja sam uživao – nastavio je Lanzi, uz dodatak da je to onda sigurno najbolji znak da je svirka bila uspješna.

JazzObala u stvari je udruga jazz glazbenika iz Kopra, koja promiče jazz i kao jedan od glavnih ciljeva ima upisan promociju jazza među najmlađim ljubiteljima glazbe.

– Ja sam jedini Talijan među njima, ali ovo je genijalan projekt i sigurno će se nastaviti – zaključio je Lanzi.

Za JazzObala Quartet ovo sigurno neće biti i posljednji nastup na Morskom prascu i Štikli, koja će se nastaviti novim iznenađenjima iz radionice Zorana Majstorovića, koji je 2012. godine zajedno s Damirom Čargonjom Čarlijem pokrenuo ovaj jedinstven jazz festival, što u potpunosti opravdava svoje puno ime – šumovi, tonovi, improvizacija, kreativnost, logika i apstrakcija.

Organizator koncerta i čitavog projekta Kantrida FKK 2020 je tvrtka Novi turizam d.o.o., a čitav događaj organiziran je uz poštivanje svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a što su vezane uz pokušaj sprječavanja širenja zaraze bolesti COVID-19. Ponašalo se odgovorno, pazilo se na fizičku udaljenost i na osobnu higijenu.

Deveto Izdanje Štikle Nastavljeno Koncertom Sjajnog JazzObala Quarteta @ Morski Prasac, Rijeka

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Tekst: Kristian Sirotich
Foto,video: Nikola Cvjetović

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }