FOTO/VIDEO Mitski park Trebišća dobio novu atrakciju – Obnovljeni mlin iz 16. stoljeća @ Mošćenička Draga

Mlin u Trebišću prema pisanim zapisima datira u 16. stoljeće, a u 21. stoljeću dobiva novo ruho i postaje jedini obnovljeni mlin u široj okolici. Kako je izgledalo postavljanje kola provjerite u nastavku, dok veliku reportažu donosi naš partnerski portal Lanterna.news.

Mošćenička Draga – Mitski park u Trebišću, nova turistička destinacija temeljena na mitološkoj baštini, pomalo dobiva svoje konačne konture, a danas je učinjen veliki korak u obnovi zapuštenog mlina koji će postati centar za posjetitelje. Mlin u Trebišću prema pisanim zapisima datira u 16. stoljeće, a u 21. stoljeću dobiva novo ruho i postaje jedini obnovljeni mlin u široj okolici.

Materijalni izraz prisutnosti Perunove moći tadašnjem čovjeku bio je mlin. Prema raznim usmenim predajama, nebeski bog Perun bi, udarajući mlinskim kamenjem, stvarao gromove i munje kojima je tjerao i ubijao svog neprijatelja Velesa. U samom srcu danas napuštenog sela Trebišća se tako nalazi mlin, jedan od materijalnih simbola boga Peruna. Mlin je dio šireg mitskog krajolika koji uključuje svetište na vrhu brda naziva Perun, vodu koja se spušta u obliku potoka te mlin kao mjesto grmljavine.

Interpretacijski sadržaji projekta MITSKI PARK postavljeni u obnovljenom mlinu predstavit će posjetitelju bogatu mitološku baštinu ovog kraja, dok će obnovljena mlinska tehnika prezentirati tradicionalni način prerade brašna iz žita.

Materijalni i nematerijalni tragovi od važnosti su ne samo za trenutnu obnovu mlina, nego i priču o njemu. Ta priča nas vodi više od pet stotina godina u povijest, kada je mlin u Trebišću izgrađen i bio jedan od stupova tadašnjeg života, pa sve do vremena dolaska prvih doseljenih Slavena kojima su Trebišća bila pozornica njihovih najsvetijih vjerovanja. U svrhu što vjernije rekonstrukcije mlina, radna skupina za obnovu mlina u Centar za posjetitelje je napravila istraživanje povijesti mlina u Trebišću i njegove mlinske tehnike. Stare fotografije, iskopavanja, sačuvani dijelovi mlina, svjedočanstva starijih mještana, bili su samo neki od uporišta za određivanje intervencija u materijalnim ostacima tog kulturnog doba iznimne važnosti za povijest općine Mošćenička Draga.

Mlin u 21. stoljeću dobiva novo ruho. Interpretacijski sadržaji projekta MITSKI PARK postavljeni u obnovljenom mlinu predstavit će posjetitelju bogatu mitološku baštinu ovog kraja. Obnovljena mlinska tehnika će prezentirati tradicionalni način prerade brašna iz žita, koje nam prema starim slavenskim vjerovanjima donosi bog Veles, zaštitnik seljaka, pastira i stoke, darovatelj blagostanja i žitnog bogatstva.

Podsjetimo, skriveno u dubini kanjona, u krilu planine Učke, leži mitska Trebišća, napušteno naselje koje je dio općine Mošćenička Draga. Ovo područje bilo je od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner, o čemu govori i samo ime naselja: „treba“ je staroslavenska riječ za žrtvu, a brdo Perun koje se nalazi ponad Trebišća, dijeli ime s vrhovnim bogom slavenske mitologije.

Današnja Trebišća obuhvaćaju nekoliko tradicijskih objekata i ostatke nekadašnjeg mlina uokvirene hladom duboke šume i slapovima potoka. Ono je početna točka mitsko-povijesne staze Trebišća- Perun dužine 10 km, koja vodi do vrha brda Perun (880m). Informativno-edukativne ploče postavljene duž staze približavaju glavne elemente staroslavenske mitologije i spajaju drevna božanstva poput Peruna (vrhovni bog neba i vatre, upravlja gromovima i munjama) i Velesa (bog kaosa, podzemlja i stočarstva), s toponimima u krajoliku (vrh Perun, Volovski kuk), te opisuju vjerovanja vezana za izmjenu godišnjih doba (borba Velesa i Peruna), postanak svijeta i ostale ključne elemente slavenske mitologije. Negdje na pola puta prema vrhu se nalazi visoravan Petrebišće s obnovljenim pastirskim stanovima. Nedaleko Petrebišća, na putu prema vrhu Perun, na livadi se „skriva“ kamena skulptura boga Velesa, prikazanog u obličju zmije. Dolazak na sam vrh Perun (880 m) zaokružuje mitsku priču o ovom području i vjerovanjima starih Slavena kroz zanimljive citate isklesane u kamenu, završnu informativnu ploču i drveni totem koji simbolički prikazuje Peruna kako gleda na sve četiri strane svijeta.

Projekt “Mitski park” počeo je u rujnu 2018. godine, a predviđeno trajanje je 30 mjeseci. Projektom se želi stvoriti destinacija MITSKI PARK čije se glavne atrakcije nalaze na hrvatskoj strani (Općina Mošćenička Draga: područje Trebišća) i slovenskoj strani (Općina Hrpelje – Kozina: područje Rodika). Ideja projekta je temeljem proučavanja slavenske i predslavenske baštine pronaći poveznice koje spajaju dvije lokacije i turistički valorizirati tu baštinu mitskog krajolika. U tu svrhu se uređuju centri za posjetitelje na oba područja, unaprjeđuju se i kamenim putokazima označavaju „mitske“ staze, te se stvaraju dodatni inovativni sadržaji za privlačenje posjetitelja tijekom cijele godine. Namjera je snažnije javnosti predstaviti kulturnu baštinu mitskog krajolika u općinama Mošćenička Draga i Hrpelje-Kozina. Kroz projekt “Mitski park” djeluje na turističkom vrednovanju kulturne baštine, ali i na budućem smanjenju sezonalnosti turizma, odnosno privlačenju posjeta prije i nakon glavne turističke sezone atraktivnim sadržajima te prekograničnoj turističkoj suradnji. Vodeći partner u projektu je Općina Hrpelje-Kozina, a ostali partneri su tvrtke Inkubator iz Sežane i Arhej iz Slovenije, Univerza na Primorskem iz Kopra, Općina Mošćenička Draga, Turistička zajednica ove općine i FMTU.

Kako je izgledalo postavljanje kola provjerite u nastavku, dok veliku reportažu danas donosi naš partnerski portal Lanterna.news.

Mitski Park Trebišća Dobio Novu Atrakciju – Obnovljeni Mlin Iz 16. Stoljeća

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!