FOTO/VIDEO Od Torpeda do holograma špiljskog medvjeda: Noć muzeja Riječanima predstavila brojne atrakcije

Brojni Riječani iskoristili su priliku da besplatno razgledaju muzejske zbirke, ali i dožive brojne radionice i zanimljiva predavanja organizirana upravo za ovu večer. Neke od najatraktivnijih događanja popratili su i naši reporteri…

Rijeka – Jubilarno, petnaesto izdanje Noći muzeja i riječke je muzejske institucije napunilo posjetiteljima, usprkos relativno lošem vremenu i dosadnoj kišici koja je sipila čitavu večer. Središnje događanje ove, riječke Noći muzeja, bilo je otvorenje velike izložbe Davida Maljkovića u sklopu programa Europske prijestolnice kulture naziva „S kolekcijom“ u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Uz MMSU Rijeka, povodom ove izložbe obojanom u jarko crvenu boju, Noći muzeja u Rijeci odazvalo se desetak gradskih kulturnih ustanova. Prirodoslovni muzej Rijeka, najstariji gradski muzej, obilježio je večeras 74 godine javnog djelovanja, a svoj je „predjubilarni“ rođendan proslavio jazz koncertom Denis Razz Adjustable Groupa, predavanjima, prezentacijama o životinjama koje žive u tami i utemeljitelju muzeja Josefu Romanu Lorenzu, interaktivnim igrama za djecu te otvorenim stalnim izložbama. Između ostalog, posjetutelji su mogli upoznati najzanimljivije primjerke životinja koje svoj život provode u mraku podzemlja ili na velikim dubinama te njihove prilagodbe na takav život, a uz predstavnike ovih vrsta iz muzejskih zbirki, posebno zanimljive bili su animacija čovječje ribice i hologram špiljskog medvjeda.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Guvernerovoj palači posjetiteljima je omogućio vodstvo kroz svoje tri velike izložbe koje čine sastavni dio programa EPK – D’Annunzijeva mučenica, Violinom iznad granica i (Ne)vidljive granice, a uz radionice i dramske nastupe za djecu, bit održan je i glazbeni program škole Ivana Matetića Ronjgova, predavanje i premijera eksperimentalnog filma.

Bez priče o torpedu, tom svjetski glasovitom izumu koji je krenuo na put iz grada na Rječini, nije mogla proći ni Noć muzeja. Kako bi posjetiteljima približio priču o tom izumu, Muzej grada Rijeke organizirao je posjet stalnoj izložbi „Riječki torpedo – prvi na svijetu“ u željezničkom skladištu na Trgu Žabica 4. Izložba nije bez novosti, koncem 2019. obogaćena je novim i restauriranim predmetima, a Muzej je pripremio i malu ekskluzivu upravo za ovu priliku – originalne nacrte primjerka torpeda isporučenog iz Rijeke Norveškoj 1875. godine.

U Noć muzeja i ove se godine uključio i Zavičajni muzej Drenove, u kojem je otvorena izložba „Bez granica“ uz projekciju dokumentarnog filma o vizionaru Paulu Outletu i vođeno razgledavanje izložbe, te predavanje. Osim toga, ovaj zanimljivi muzej zajednice svojim je gostima predstavio projekt lokalne povijesti Topoteka, ulaz u skrivene tajne Mundaneum arhiva, razgovor sa ČAI-jem, te izložbu “Obrisi stvari koje dolaze”.

I druge institucije uključile su se u Noć muzeja. Program Astronomskog centra Rijeka obilježen je bio važnim astronomskim obljetnicama koje uključuju predavanje o 30 godina svemirskog teleskopa Hubble, uz koje je organizirano mnoštvo drugih predavanja prilagođenih djeci, projekcije brojnih filmova te izložbe i interaktivna događaja.

Dok se u Galeriji Kortil predstavila izložba fotografija „Iz muzeja“, u Galeriji Principij mogla se pogledati zbirka opreme i pribora koja govori o tehničkom razvoju fotografije s demonstracijom rada analogne fotografije, a u SRD-u Luben prezentirane su tradicijske barke.

Noć Muzeja U Rijeci 2020.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank