FOTO/VIDEO Trantananaj – Svečanim koncertom Ženske i muške klape Kastav proslavljeno 20 godina udruge Kanat

Cjelovečernji zajednički koncert dviju kastavskih klapa publici je predstavio presjek njihovog rada, a posebno mjesto dobio je i Ivan Matetić Ronjgov, skladatelj najzaslužniji za očuvanje i valorizaciju istarske ljestvice, kojem se ove godine navršava 140. obljetnica rođenja te 60. obljetnica smrti.

Kastav – Svečanim koncertom nazvanim Trantananaj i održanim sinoć u sklopu programa 29. Kastafskog kulturnog leta, Ženska i Muška klapa Kastav obilježili su dvadeset godina postojanja udruge Kanat – Kastav. Radi se o odruzi koju su obje klape osnovale pred dva desetljeća s ciljem očuvanja i promicanja bogatog kulturnog i napose glazbenog nasljeđa našeg zavičaja.

Cjelovečernji zajednički koncert dviju kastavskih klapa publici je predstavio presjek njihovog rada, a prvenstveno potaknutog stvaralaštvom temeljenom na istarskoj ljestvici, jedinstvenom kulturnom blagu naše zemlje, koje se se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Najzaslužniji za očuvanje i adekvatnu valorizaciju tog nasljeđa, njegovim teoretskim definiranjem, ali i praktičnom primjenom, bio je Ivan Matetić Ronjgov. Ove godine obilježava se 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća.

Stoga su se na programu sinoćnjeg koncerta našle i skladbe Ivana Matetića Ronjgova, njegove obrade narodnih napjeva, ali i motivi koje je on zapisao ili su pak temeljeni na glazbenom i govornom nasljeđu Istre i Hrvatskog primorja.

Uz Matetićeve skladbe, od kojih su neke predstavljene u novom ruhu, te poznate klapske pjesme, publika je mogla doživjeti i svečano predstavljanje videospota Ca je more Ženske klape Kastav koji je svoju premijeru doživio 26. lipnja, dan uoči 60. obljetnice Matetićeve smrti.

Trantananaj – Svečanim Koncertom Ženske I Muške Klape Kastav Proslavljeno 20 Godina Udruge Kanat

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!