[FOTO/VIDEO] Završen kvarnerski festival mora i pomorske tradicije – FIUMARE 2021

U nastavku teksta donosimo tri video reportaže s ovogodišnjeg festivala…

Rijeka – Ovogodišnji 9. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije – FIUMARE održao se u razdoblju od 22. do 29. rujna 2021. godine. Izuzetno bogat program Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – FIUMARE 2021 obuhvatio je četrdesetak različitih programa koji su se izvodili na dvadesetak lokacija te se ponovno potvrdio kao prepoznatljiva pomorska manifestacija s kulturnom, edukativnom i turističkom vrijednošću.

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije – FIUMARE 2021 kreira događanja zasnovana na maritimnoj baštini koji u posezoni privlači turiste na višednevni boravak u Rijeku i na Kvarner. Promovira Rijeku i Kvarner kroz prezentaciju i valorizaciju baštinskih potencijala u području pomorstva, ribarstva i tradicijske brodogradnje organizacijom čitavog niza atraktivnih događanja, ali i prezentacije Kvarnerskih destinacija s njihovim specifičnim eko-etno proizvodima. Educira sve dionike destinacije o povijesno-kulturnom nasljeđu Rijeke i Kvarnera, a posebno u području maritimne baštine educira najmlađe sugrađane. Osim cilja očuvanje i revitalizacija maritimne baštine ima za cilj i jačanje potencijala kulturnog turizma u Rijeci/Kvarneru.

Festival FIUMARE 2021 organizirali su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, TZ Grada Rijeke, TZ Kvarnera, LU Rijeka s nositeljem organizacije Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre (Tradicijska jedra Kvarnera i Istre) te više od 25 suorganizatora sa svojim programima. Manifestacija se ove godine održava i u okviru EU projekta Arca Adriatica, čiji je vodeći partner Primorsko-goranska županija, a manifestacije u ovom projektu su u nadležnosti TZ Kvarnera. Festival je prepoznat i na međunarodnoj razini te je FIUMARE 2021 uvršten u program Europskog dana pomorstva 2021. godine.

 

Program je počeo u srijedu, 29. rujna, a obilježila ga je prezentacija tradicijskih barki koje su „plovile“ Korzom, a obnovljene su u sklopu projekta „Arca Adriatica“. U izlozima vijećnice Grada Rijeke postavljena je izložba pod nazivom FIUMARE – prošlost i sadašnjost za budućnost. U izložbeno-edukacijskom centru CTK Rijeka održala su se predavanja i radionice za učenike Pomorske škole Bakar „Uvod u 3D modeliranje i 3D printanje modela tradicijske barke“, dok su se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održala brojna predavanja (MaRiTime) na temu maritimne kulture i suvremene prezentacije pomorske baštine. Prvi dan festivala završio je organiziranim promatranjem noćnog neba teleskopima na Gatu Karoline Riječke pod nazivom „Astronomska večer na rivi“.

Kao i svake godine od četvrtka do subote održan je sajam autohtonih eko – etno proizvoda na kojem su sudjelovali proizvođači s Kvarnera, ali i iz okolnih krajeva. U popodnevnim je satima u prostorijama ŠRD Lubena, kluba Sušačana i na Mrtvom kanalu započela zavičajna nastava uz tradicionalnu „Potragom za blagom na obalama Mrtvog kanala“ u organizaciji Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci.

U petak je u jutarnjim satima u Astronomskom centru Rijeka održana interaktivna prezentacija u planetariju za učenike Tehničke škole Rijeka pod nazivom „Vodič noćnim nebom i orijentacija za nautičare“. Glavni događaj dana bilo je svečano otvorenje 9. Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – FIUMARE 2021. Nakon otvorenja održano je demonstracijsko veslanje učenika Pomorske škole Bakar, nakon čega je slijedila inauguracija obnovljenog jedrenjaka – Lošinjskog logera Nerezinca u sklopu projekta Mala barka 2 i tradicijskih barki obnovljenih/izgrađenih u sklopu projekta Arca Adriatica. U prostoru ribarnice, upriličeno je otvaranje izložbe „Blago kvarnerskog podmorja – mekušci“ u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Rijeka. U popodnevnim satima istoga dana, u prostorijama CTK Rijeka održana je radionica „3D modeliranje i 3D printanje modela tradicijske barke“ namijenjena učenicima Tehničke škole Rijeka. Posjetitelji su se tijekom popodneva mogli upoznati s pomorskom baštinom otoka Lošinja uz razgled lošinjskog logera Nerezinca. U akvatoriju putničke luke i na Gatu Karoline Riječke su se u okviru različitih radionica prezentirale tradicijske pomorske vještine (radionica ribarskih vještina, nautička radionica, radionica mornarskih vještina, radionice tradicijske brodogradnje, brodomaketarska radionica), a u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka održala se edukativna radionica za najmlađe „Riba ribi grize rep“ te igranje uloga uživo na temu „Brod na vidiku! Spašavaj živu glavu!“ u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka. Najatraktivniji dio programa započeo je u večernjim satima regatom tradicijskih barki na jedra i Primorskom večeri. Održao se i spektakularan Bal jedara i svjetala FIUMARE 2021, a cijela večer je kulminirala uprizorenjem povijesnog događaja “Karolina Riječka spašava Rijeku” s atraktivnim pirotehničkim efektima i dramatičnom naracijom ovog povijesnog događaja. Uprizorenje je na Gat Karoline Riječke privuklo veliki broj gledatelja, koji su aplauzom nagradili sudionike programa, a večer je završila svečanim vatrometom s mora.

U subotu je održan “Dan otvorenih paluba” pa su mnogi posjetitelji razgledali lošinjski loger Nerezinac i brod “Marina” (zapovjednički most). U Dječjoj kući, a u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka održana je pričaonica za najmlađe pod nazivom „Ida i leteći kit“. Održano je i jedrenje i veslanje tradicijskim barkama za roditelje i djecu te pokazna vježba spašavanja na moru u organizaciji Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Lučke kapetanije Rijeka. U popodnevnim satima održana je i druga regata tradicijskih barki na jedra, a po završetku regate sudionicima su dodijeljene nagrade. Održane su i radionice tradicijskih pomorskih vještina (radionica ribarskih vještina, nautička radionica, radionica mornarskih vještina, radionice tradicijske brodogradnje, brodomaketarska radionica, jedrarska i konoparska radionici), kao i radionica „Od Molitve moru do pozdrava suncu“ u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka.

U nedjelju se održao 11. ribolovni kup MO Luka i ŠRD Luben uz vaganje ulova i proglašenje pobjednika te stručne komentare Marcela Kovačića vezane uz vrste riba.

I ponedjeljak je nudio brojna događanja, pa je tako Pomorski fakultet imao svoj „Dan otvorenih vrata“ uz mogućnost razgleda izložbi: Titanic – Carpathia: 100 godina poslije, Morski divovi, Jadrolinija, Vojno-pomorska akademija u Rijeci 1866. – 1914., Mornarski čvorovi. „Dan otvorenih vrata“ imao je i Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja uz mogućnost razgleda muzeja, stalnih postava i izložbe „Jedra Kvarnera“, a održala se i edukativna radionica za najmlađe „Riba ribi grize rep“. U Sveučilišnoj knjižnici Rijeka održalo se zanimljivo predavanje o počecima školovanja za pomorce u Rijeci: „Franjo Ksaver Orlando – utemeljitelj prve javne nautičke škole u Rijeci s popratnom izložbom Corso nautico i njegovi udžbenici“.

Utorak je bio i Dan otvorenih vrata Prirodoslovnog muzeja Rijeka uz razgled stalnog postava.

Srijeda, 29. rujna je bio posljednji dan festivala FIUMARE. Svi zainteresirani su imali priliku za posjet otvorenom depou Muzeja Grada Rijeke i razgled izložbe „Riječki torpedo – prvi na svijetu“, u sklopu Dana otvorenih vrata. Uz stručno vodstvo po izložbi, organizirana je i edukativna radionica za djecu pod nazivom „Potraga za torpedom“. Radionica U Astronomskom centru Rijeka održao se cijeli niz zanimljivih programa: „Vodič noćnim nebom i navigacija za nautičare“, „Dobivanje pozicije broda pomoću astronomske navigacije“, „Zvjezdana igra“, „Na moru pod zvijezdama“, i „ Nebo nad Kvarnerom“, čime je završio 9. festival FIUMARE.

Antikvarijati „Mali neboder” i EX LIBRIS pridružili su se festivalu s fundusom knjiga pomorske tematike.

U Dječjoj kući od 22.9. – 29.9. po prijavi i prethodnom dogovoru održavale su se raznorazne radionice za najmlađe.

Tijekom održavanja festivala FIUMARE legendarni riječki riblji restorani “Feral”, “Fiume”, “Mornar” i “Na Kantunu” pripremali su po jedno od svojih najpopularnijih jela na bazi morskih plodova.

Zahvaljujući ovako bogatom programu, u devet godina, Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije – FIUMARE postao je prepoznatljiva manifestacija očuvanja maritimna baštine, kulturnog identiteta Rijeke i Kvarnera i nastavio tradiciju Rijeke koja povezuje ljude jer more spaja obale i luke, a razvio se i u prepoznatljiv turistički proizvod Rijeke i Kvarnera.

Ovaj festival vrlo je značajan i u realizaciji Muzeja mora u Rijeci jer se ova manifestacija odvija na prostorima budućeg muzeja odnosno u priobalnom dijelu grada Rijeke. Kroz program ove manifestacije osim prikaza materijalne maritimne baštine odvijaju se programi koji značajno doprinose očuvanju i revitalizaciji nematerijalne baštine što je u suvremenom muzeološkom pristupu vrlo značajno i neizostavno.

Veliki značaj Kvarnerskog festivala mora – FIUMARE očituje se i u povezivanju Rijeke kao prirodnog i povijesnog središta Kvarnera s ostalim destinacijama čime se dodatno valoriziraju svi baštinski potencijali regije.

Svečano Otvoreni Rijeka Boat Show 2021. I Kvarnerski Festival Mora I Pomorske Baštine “Fiumare”

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }