FOTO/VIDEO Zvončarskom simfonijom otvoreni festivali susjedstva @ Čavle

Riječ je o svojevrsnoj jazz improvizaciji koja spaja glazbu, ritam i zvona, audio-vizualni doživljaj koji glazbu pretvara u obredni ritual.

Čavle – Impresivnim zvončarskim okupljanjem pod dirigentskom palicom Zorana Majstorovića održana je Zvončarska simfonija koja je bila kruna programa pripremljenog za otvorenje prvog Festivala susjedstva Europske prijestolnice kulture.

Više od 500 zvončara zvonilo je danas na trgu Hrvatskih branitelja uz pratnju Karlovačkih bubnjara, a cijelom glazbenom improvizacijom ‘u troje’ upravljao je priznati riječki jazz glazbenik Zoran Majstorović.

Samoj simfoniji prethodila je povorka od 500-tinjak zvončara koju su predvodili Karlovački bubnjari. Na čelu povorke bile su zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke, dok su na začelju bili domaćini, Grobnički dondolaši. U povorci su sudjelovali još i Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari te Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka iz Hrvatske.

Unatoč nekim sitnim produkcijskim i konceptualnim nedostacima prva Zvončarska simfonija pokazala se kao pun pogodak. Osim prezentacije baštine različitih zemalja koje su se predstavile na Čavji, na trgu je stvorena zanimljiva glazbena improvizacija koja je okupila veliki broj gledatelja. A što su snimili naši fotoreporteri provjerite u priloženom video isječku i fotogaleriji…

Sljedeći Festival susjedstava Europske prijestolnice kulture održavat će se u susjedstvu Matulji od 21. do 25. veljače, pod nazivom Zvona su spona, a program uključuje dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji. Zvončarska smotra i tradicijski zvončarski pusni ophodi uvest će nas u magičan obred pusnih običaja, a u sklopu programa pokrenuta je i vrijedna inicijativa okupljanja znanja temeljenog na tradicijskim običajima i starim zanatima kao inspiraciji za nove naraštaje.

 

Zvončarskom Simfonijom Otvoreni Festivali Susjedstva @ Čavle

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!