FOTO Završen 3. History Film Festival – Pobjednik ‘Love is Potatos’ kroz osobnu priču govori o represivnom teroru

Dokumentarci su ponekad prozori u drugi svijet, a ponekad zrcalne slike vaše vlastite obitelji, vašeg vlastitog svijeta. I tada zapravo počnete gledati na vlastitu obitelj. Nadam se da je ovaj film tako djelovao na druge ljude i ispričao priču o tome kako veliki događaji formiraju generacije – kazala je pobjednica 3. HFF-a Aliona van der Horst.

Rijeka – Dvostrukom pobjedom filma „Love is Potatoes (Ljubav su krumpiri)“ zaključeno je treće izdanje History Film Festivala. Sam film osvojio je Grand Prix, a redateljica Aliona van der Horst dobitnica je i nagrade za najbolju redateljicu festivala.

– Jako sam počašćena ovim nagradama, to je najmanje što mogu reći. Hvala History Film Festivalu, članovima žirija i publici, svim osobama s oštećenjima vida i sluha koji su također imali priliku pogledati ovaj film. Mislim da bi moja vrlo vrlo skromna obitelj također bila itekako dirnuta ovim nagradama jer nikada ne bi ni pomislili da bi mogle pripasti obitelji. To je film o mojoj obitelji koja je poput mnogih drugih obitelji. Dokumentarci su ponekad prozori u drugi svijet, a ponekad zrcalne slike vaše vlastite obitelji, vašeg vlastitog svijeta. I tada zapravo počnete gledati na vlastitu obitelj. Nadam se da je ovaj film tako djelovao na druge ljude i ispričao priču o tome kako veliki događaji formiraju generacije. Puno vam hvala na ovim nagradama, kazala je Aliona van der Horst.

O pobjednicima je odlučivao žiri koji su činili poljska redateljica, producentica i scenaristica dokumentarnih filmova te novinarka Anna Ferens, kanadski snimatelj i redatelj Greg Fox, kulturologinja iz Rijeke Ksenija Zubković, redateljica, scenaristica i producentica iz Zagreba Tiha K. Gudac i sveučilišna profesorica, montažerka slike i zvuka te umjetnica Ingeborg Fülepp. Za film „Love is Potatoes“ istaknuto je kako se radi o sagi o obitelji u kojoj se povijesni događaji odražavaju na osobnoj razini – kroz priču o jednoj obitelji autorica je prikazala tragičnu sudbinu tisuća pod represivnim terorom.

Inače, za nagrade je konkuriralo 30 filmova od 140 ukupno prijavljenih na 3. History Film Festival, a dvostruki laureati bili su „Defiance. Three Women and the Vote (Prkos. Tri žene i pravo glasa)“ Beate Thalberg koji je osvojio nagradu za najbolji televizijski film i onu za najboljeg snimatelja koju je zaslužio Matthias Grunsky te „Waldheim Waltz“ Ruth Beckermann koji je žiri proglasio najboljim nezavisnim filmom, a dobio je i nagradu publike.

Za najbolji scenarij nagrađen je Carlos Oteyza za fim „I am the People“, najbolja montažerka je Christine Marier za film „What ever happened to Rosemary Kennedy (Što se dogodilo s Rosemary Kennedy)“, najbolji producent je Michel Rotman  za film „Fritz Bauer – Prosecutor of Nazis (Fritz Bauer, tužitelj protiv nacizma)“ a najbolji skladatelj Nizamettin Aric za film „Unseen Photos of Anfal (Neviđene fotografije Anfala)“.

Film “Love Is Potatoes (Ljubav Su Krumpiri)” Dobitnik Nagrade Grand Prix Trećeg History Film Festivala

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Foto: Robert Kalčić / Pro rec