Galerija Kortil predstavila ‘100 godina bauhausa’: Izložba na svjetskoj razini koju vrijedi posjetiti

Cijeli svijet slavi 100. godišnjicu Bauhausa, škole arhitekture i dizajna koja je osnovana 1919. godine, a djelovala do 1933. godine u njemačkom gradu Weimaru. Ostavila je veliki trag na cijelu umjetnost, arhitekturu i urbanizam 20. stoljeća, obilježivši tako i mnoga zdanja u Hrvatskoj i Rijeci u razdoblju moderne i međuratnog perioda, izjavila je Jolanda Todorović, voditeljica Galerije Kortil.

Rijeka – Izložba „100 godina bauhausa“ nastala je u organizaciji Goethe-Instituta, a zahvaljujući suradnji sa Galerijom Kortil stigla u Rijeku u sklopu History Film Festivala. Otvorena je za posjetitelje do 30. rujna, radnim danima dvokratno od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.

– Cijeli svijet slavi 100. godišnjicu Bauhausa, škole arhitekture i dizajna koja je osnovana 1919. godine, a djelovala do 1933. godine u njemačkom gradu Weimaru. Ostavila je veliki trag na cijelu umjetnost, arhitekturu i urbanizam 20. stoljeća, obilježivši tako i mnoga zdanja u Hrvatskoj i Rijeci u razdoblju moderne i međuratnog perioda, izjavila je Jolanda Todorović, voditeljica Galerije Kortil.

Izložba se sastoji od nekoliko segmenata, posjetiteljima najzanimljivijeg – virtualnog dijela uz pomoć kojeg se zainteresirani mogu virtualno kretati zdanjem nekadašnje škole Bauhaus. Glavni dio izložbe govori o odjecima koje je Bauhaus imao diljem svijeta jer su u doba nacizma profesori i polaznici škole preselili u druge zemlje i tamo nastavili stvarati.

Razlog tome bio je prisilan raspust i zatvaranje škole od strane nacionalsocijalista nakon čega su članovi morali napustiti Njemačku. Zanimljivost je da su u to doba studenti nastojali razvrgnuti hijerarhijske odnose između studenata i profesora, a u usporedbi s drugim tadašnjim školama, do bilo kakve vrste diskriminacije gotovo nikad nije došlo. Treći segment izložbe sastoji se od informacija na kojim je mjestima ova izložba do sada bila, od Japana, Nigerije do Rusije i kako su se uspostavljale usporedbe Bauhausa s aktualnom arhitekturom tih područja.

– Naglasak izložbe je na tome koliki je utjecaj Bauhaus imao u Indiji, Africi, Srednjoj Americi, te na koji je način komunicirao sa tradicionalnim stilovima i estetikama tih podneblja, kazala je voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović, koja je i moderirala jučerašnji okrugli stol na kojem su Antonija Mlikota, Luka Skansi, Karin Šerman i Thomas Tielsch razgovarali o tome na koji se način u riječkoj i hrvatskoj arhitekturi mogu iščitavati utjecaji Bauhausa.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!