ERSTE AD

Galway ide, Rijeka stoj: Irski ‘grad kulture’ dobio podršku ministarstva kulture i realizirat će veći dio programa

Galway ide, Rijeka stoj: Irski ‘grad kulture’ dobio podršku ministarstva kulture i realizirat će veći dio programa

S otvorenja programa Galway 2020

Program će slaviti kulturalnu vibrantnost i jasnoću našeg grada i zemlje, podići moral naše kreativne zajednice i publike te ostaviti naslijeđe kojim se svi možemo ponositi, rekao je voditelj projekta Arthur Lappin.

Galway – Riječki „partner“ u „kulturnoj godini“, odnosno irski grad Galway kao druga ovogodišnja Europska prijestolnica kulture, najavio je krajem prošlog tjedna kako će nastaviti s projektom Galway2020 koji će se održati u drugoj polovici 2020. te početkom 2021. godine.

Pritom će, istaknuli su iz organizacije koja provodi ovaj projekt, uz novo planiranje izvedbe programa iz programske knjige, fokus biti na onome što se može vidjeti i doživjeti u digitalnom formatu.

– Program će slaviti kulturalnu vibrantnost i jasnoću našeg grada i zemlje, podići moral naše kreativne zajednice i publike te ostaviti naslijeđe kojim se svi možemo ponositi, rekao je voditelj projekta Arthur Lappin. Naglasio je i kako će broj ljudi koji će realizirati ovaj projekt biti smanjen.

Podršku projektu Galway2020 dalo je i irsko minstarstvo kulture, koje je najavilo kako će isplatiti dogovorena sredstva za njegovu realizaciju.

– Titula Europske prijestolnice kulture je velika čast za Irsku. Iako je kriza vezana uz Covid-19 duboko utjecala na program, želim naglasiti posvećenost i značaj lokalnih umjetnika koji nastavljaju raditi uz Galway2020, procenjujući potencijal za realizaciju njihovih projekata. Mogućnost predstavljanja najboljih irskih umjetnika nije značajno samo za kulturnu scenu, već za lokalnu zajednicu, ali i reputaciju Irske kao centra kreativnosti, kazao je ministar kulture Josepha Madigan.

Ukratko, u Irskoj se dogodilo sve ono što se nije dogodilo u Rijeci – ministarstvo kulture dalo je snažnu podršku projektu, organizatori su pokazali jasnu ideju kako žele nastaviti projekt, a središte svega je ostala lokalna kulturna zajednica i publika koja će ipak imati prilike uživati u dijelovima „najvećeg i najvažnijeg kulturnog projekta ovog stoljeća“.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }