Glasovima HDZ-a i SDP-a prihvaćeno da se Rijeka Plusu pripoji Rijeka promet: Je li taj čin osmišljen da se spasi Smojverova fotelja?

“Da se radi o spajanju, imali bismo pravni element za smjenu direktora Rijeka plusa i raspisivanja natječaja. No, kako se radi o pripajanju, tu mogućnost nemamo. Očito je pripajanje napravljeno s tom namjerom”, poručio je Vivoda.

Rijeka – Na Gradskom vijeću prihvaćen je prijedlog pripajanja Rijeka prometa trgovačkom društvu Rijeka plus. Odluka o pripajanju usvojena je sa 16 glasova za SDP-a, HDZ-a, SDSS-a i IDS-a, 10 protiv (PGS, Nezavisna lista Davora Štimca, Možemo!, Akcija mladih i Unija Kvarnera), te 3 suzdržana (Most i HSU). Dvoje vijećnika nije pristupilo glasovanju.

Kao razlog pripajanja navedeni su optimizacija poslovanja i preklapanje djelatnosti.

Među onima koji su bili protiv prijedloga pripajanja i to su dobro objasnili, bila je PGS-ova Tea Mičić Badurina koja je tijekom Vijeća naglasila da se vijećnike nije uspjelo uvjeriti u ispravnost ove poslovne odluke. Kaže da se jedno uspješno poduzeće pripaja drugom, manje uspješnom.

Vijećnica pojašnjava da se jedna firma s dugogodišnjim i dobro posloženim poslovanjem, Rijeka promet, pripaja drugoj gradskoj firmi, Rijeka plus, čije je pak poslovanje na granici rentabilnosti, a bavi se uslužnom djelatnošću, tj. naplatom parkiranja u Rijeci, gradskim tržnicama, itd. u svrhu stjecanja dobiti.

“Dvojbeno je kako će Rijeka plus obavljati novu zadaću, s obzirom na to da uprava od 2015. godine, kad je reorganiziran riječki komunalni sustav, do danas nije ostvarila većinu postavljenih ciljeva. Poslovni sustavi također se ne pokazale učinkovitima, odnosno firma nije ostvarila visoke profite sukladno najavama, čak ni održavanje gradskih autobusa nije bilo uspješno”, poručila je PGS-ova vijećnica koja nadalje ističe da Vijeću nije predstavljena ni neka studija iz koje je razvidno da će pripajanje Rijeka Prometa Rijeka plusu donijeti određene benefite.

“Izrečene su samo fraze racionalnost, optimizacija i transparentnost poslovanja”, smatra Mičić Badurina čiji PGS mnogi smatraju produženom rukom SDP-a Vijećnica je i na društvenim mrežama nastavila kritizirati ovu odluku:

“Samo ću reći, nešto veliko se iza brda valja kad je dotle došlo. Gotovo ganutljivo svjedočanstvo”, napisala je Mičić Badurina.

Nebojša Zelič iz Možemo također je vrlo oštro kritizirao ovu odluku, istaknuvši da se već godinama spajanjima i pripajanjima raznih gradskih društava, umjesto reorganizacije sustava provodi kaos.

Vijećnik Akcije mladih Vivoda apelirao je pak na kolege vijećnike da koriste ispravnu terminologiju – da se ne radi o spajanju dvaju poduzeća, već o pripajanju. Naime, pripajanje i spajanje društava nema istu pravnu težinu.

“Da se radi o spajanju, imali bismo pravni element za smjenu direktora Rijeka plusa i raspisivanja natječaja. No, kako se radi o pripajanju, tu mogućnost nemamo. Očito je pripajanje napravljeno s tom namjerom”, poručio je Vivoda.

Vijećnik Akcije Mladih Bojan Kurelić također smatra da je glasovima SDP-a i HDZ-a spašena “fotelja ili bolje rečeno guzica aktualnog direktora Rijeka plusa Željka Smojvera koji će ostati na funkciji direktora novonastalog trgovačkog društva i to bez raspisivanja javnog natječaja za to radno mjesto”.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }