Gospodarskim malverzacijama oštetili Državni proračun i dvije tvrtke za više od 3 milijuna kuna

Počinjena materijalna šteta kaznenim djelima iz gospodarskog kriminaliteta procjenjuje se na više od 3.200 000 kuna kojima su uz Državni proračun RH oštećene i dvije tvrtke s područja PGŽ-a

Rijeka – Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci, proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana, starosti 41, 44 i 46 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Sumnjiče se da su tijekom 2017. godine kao odgovorne osobe tvrtke s područja Primorsko-goranske županije u nekoliko navrata isplaćivali novac s računa tvrtke u korist zagrebačke tvrtke za usluge koje nikada nisu obavljene. Nadalje, za navedenu tvrtku u kojoj su bili odgovorne osobe nisu obračunali obvezni porez za poslovanje u 2017. godini iako su to bili dužni prijaviti nadležnom tijelu.

Osim toga, u cilju ostvarenja protupravne imovinske koristi, s računa te tvrtke su podizali novčana sredstva koja nisu koristili za potrebe tvrtke već za svoje osobne potrebe pa su tako oštetili tvrtku i počinili kazneno djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.
e
Tijekom kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da 46-godišnji osumnjičenik kao odgovorna osoba i druge tvrtke iz PGŽ-a za razdoblje od 2016. do 2018. godine nije po propisima vodio poslovne knjige, a u 2017. godini propustio je podnijeti nadležnom sudu i prijedlog za otvaranje stečajnog postupka iste.

Spomenuti osumnjičenici kazneno su prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu, zbog sumnje u počinjenje spomenutog kaznenog djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, te za utaju poreza ili carine, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, kao i za prouzročenje stečaja.

Ukupna počinjena materijalna šteta ovim kaznenim djelima procjenjuje se na više od tri milijuna i dvjesto tisuća kuna kojima su uz Državni proračun Republike Hrvatske oštećene i dvije tvrtke s područja PGŽ-a.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!