Gostovanjem Bobe Đuderije i predstavljanjem knjige “Marčelina” završio 11. Festival autora Vrisak @ Rijeka

U Rijeci je prvi puta ove godine proglašena i dobitnica V.B.Z. književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Nagrada za 2018. godinu dodijeljena je Marini Šur Puhlovski za roman Divljakuša.

Rijeka – Gostovanjem Bobe Đuderije i predstavljanjem njene knjige “Marčelina – Nisam vam sve rekla” završilo je 11. izdanje Festivala autora Vrisak. Popularna blogerica i spisateljica Boba Đuderija te vrsni glumac i profesionalni pekar Ranko Lipovšćak uz moderiranje gošće iz Pule Morin Hukić oduševili su potpuno ispunjenu knjižaru/antikvarijat Ex Libris. O interpretacijama Đuderijinih pripovijetki još će se dugo pričati, a direktor i urednik Naklade Val Dragan Ogurlić najavio je drugo i obnovljeno izdanje Bobine uspješnice Zovem u vezi posla.

– Knjige naprosto više nema a to je uvijek signal izdavaču da nešto mora poduzeti, najavio je Ogurlić.

Tijekom osam dana 11. Vriska održan je niz zanimljivih književnih programa, uz gostovanje renomiranih autora kao što su Zoran Ferić, Abdulah Sidran, Irena Vrkljan, Mile Stojić, Marko Pogačar, Tomica Bajsić i drugi, a u Rijeci je prvi puta ove godine proglašena i dobitnica V.B.Z. književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman.

Nagrada za 2018. godinu dodijeljena je Marini Šur Puhlovski za roman Divljakuša. Otisnuti primjerak romana nagrađenoj autorici uručili su direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo, predsjednik žirija nagrade Zoran Ferić te pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar. Svečanost dodjele glazbom je pratio riječki kantautor Marko Rogić s glazbenicima uključenima u projekt White on White, čiji će debitanski album Out of Nowhere uskoro objaviti Dallas records, dok je cijelu ceremoniju vodila novinarka Blaženka Leib. Publici se na početku obratio i pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar koji je pohvalio inicijativu izdavačke kuće V.B.Z. da već godinama ulaže u ovu nagradu i toliki iznos, sto tisuća kuna, daje literaturi.

Do 15. siječnja, do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 112 rukopisa pod šifrom, a žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić između šest finalista odlučio je nagraditi roman Divljakuša (prijavljen pd šifrom Zaljubljenost) uz obrazloženje da je riječ o (anti)ljubavnom romanu, zapravo priči o „životu koji curi kroz prste“, o našim životima „u kojima nas nema“, a kad napokon shvatimo što nam se dogodilo − život je već ostavio duboke, trajne ožiljke. To je priča o ljubavi u doba oskudice i o vremenu bez ljubavi.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, autorici je pripalo i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika. Nagrađeni roman bit će u prodaji u knjižarama te na kioscima Tiska, a mnogobrojnoj publici je na svečanoj dodjeli i poklonjen primjerak romana.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!