Grad Rijeka lani platio 765.603,40 kuna penala zbog viška prikupljenog mješovitog otpada

Iako ova mjera zvuči kao nešto vrlo poticajno i dobro, pojasnio je Milaković, u suštini je riječ o kazni koju izriče Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno penalima koje svaka jedinica lokalne samouprave mora plaćati po svakoj toni mješovitog otpada koji proizvede iznad određene cifre

Rijeka – Grad Rijeka u 2020. godini platio je poticajnu naknadu za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada u iznosu od 765.603,40 kuna, stoji u odgovoru gradonačelnika Marka Filipovića na vijećničko pitanje Aleksandra Saše Milakovića.

Naime, na 3. sjednici Gradskog vijeća Milaković je podsjetio na to da postoji nešto što se zove Poticajna naknada za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada, odnosno otpada koji nije razvrstan.

Iako ova mjera zvuči kao nešto vrlo poticajno i dobro, pojasnio je Milaković, u suštini je riječ o kazni koju izriče Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno penalima koje svaka jedinica lokalne samouprave mora plaćati po svakoj toni mješovitog otpada koji proizvede iznad određene cifre.

“Drugim riječima, ako je 30 tisuća tona maksimalna količina mješovitog otpada koju jedinica lokalne samouprave smije proizvesti, a proizvede 40 tisuća, na 10 tisuća tona mora platiti penale. 2017. godine Rijeka je stvorila 9.500 tona viška mješovitog otpada, za što je platila penale od otprilike milijun kuna. Dakle, milijun kuna bačeno je u vjetar samo iz razloga što otpad nije bio sortiran na adekvatan način, a kante za razvrstavanje otpada postoje upravo za to da bi se otpad razvrstavao. Poznato je da je između 2017. i 2019. godine Rijeka godišnje plaćala između milijun i 2 milijuna kuna penala”, podsjetio je Milaković.

Za razliku od Milakovića, gradonačelnik Filipović smatra da se ipak radi o poticajnoj naknadi za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada.

“Što se tiče samog razvrstavanja otpada, Grad Rijeka do sada je poduzeo opsežne aktivnosti kako bi povećali interes naših građana, odnosno korisnika, da pojačano razdvajaju korisne komponente komunalnog otpada i tako smanjuju količinu miješanog komunalnog otpada koji se predaje na Županijski centar za zbrinjavanje otpada”, kaže gradonačelnik.

Navodi da su pokrenute i dovršene edukativno informativne aktivnosti sufinancirane iz europskih fondova koje su obuhvatile izradu i podjelu letaka na hrvatskom i stranim jezicima, brošura, vodiča, izradu tv i radijskih spotova i edukacijskih kratkih filmova, oglasa u tiskanim medijima na city light i jumbo plakatima te također za naše najmlađe građane predstave u vrtićima i školama uz izrađene bojanke i slikovnice, a sve na temu održivog gospodarenja otpadom.

“U svrhu dodatnog izdvajanja korisnog otpada, a slijedeći program podjele spremnika svakom korisniku, Grad Rijeka je, uz sufinanciranje Fonda, nabavio 19.322 spremnika različitog volumena za odvojeno prikupljanje prethodno sortiranog otpada. Također je izgrađeno još jedno reciklažno dvorište u Ulici Jože Vlahovića za prikupljanje posebnih vrsta otpada, a za sve građane Grada Rijeke ta je usluga besplatna”, kaže Marko Filipović koji ukazuje na to da je u tijeku je izgradnja sortirnice u Mihačevoj Dragi koja će prethodno odvojeni i sakupljeni otpad sortirati kako bi se odvojile eventualne nečistoće i razdvojile vrste otpada.

“Sve to u svrhu daljnjeg iskorištavanja, odnosno naknadne oporabe vrijednih sirovina. Uvjereni smo da će, temeljem svih navedenih aktivnosti, Rijeka u budućnosti biti jedan od vodećih gradova u razvrstavanju otpada u Hrvatskoj, kao i vodeći primjer drugim gradovima”, ističe gradonačelnik.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }