GRAĐEVINSKI MAKEOVER: Mali neboder u Ciottinoj zasjao novim sjajem

Riječki građevinski simbol prije adaptacije bio je u dosta lošem stanju. S nebodera su prijetili odroni dijelova fasade, balkona i ograda, što je predstavljalo opasnost za prolaznike.

Rijeka – Uređenje pročelja Malog neboder u Ciottinoj privodi se kraju i jedna od građevinskih prepoznatljivosti Rijeke više nije gradsko ruglo. Zgrada je dobila lijepu fasadu i sada sjaji u posve novom svjetlu, što će obogatiti i jednu od najfrekventnijih ulica u Rijeci.

U neboderu radi i antikvarijat koji je utemeljen još 1962. godine. To je jedan najstarijih antikvarijat u Hrvatskoj, s kontinuitetom rada gotovo 60 godina. Može se reći da je danas Mali neboder poznat po antikvarijatu, a antikvarijat po neboderu.

Atraktivnosti zgrade posebno pridonose balkoni, koji su sada lijepo urođeni i dolaze do izražaja, kojima je ublažen oštar kut zemljišta. Balkoni vizualno izdužuju i izmjenom svjetla i sjene daju posebnu ritmičnost neboderu.

Atraktivnosti zgrade posebno pridonose balkoni koji su sada lijepo urođeni i dolaze do izražaja.

Riječki građevinski simbol prije adaptacije bio je u dosta lošem stanju. S nebodera su prijetili odroni dijelova fasade, balkona i ograda, što je predstavljalo opasnost za prolaznike.

Loše stanje Malog nebodera dugo se povlačilo po medijima, što s obzirom na njegov povijesni kontekst nije čudno. Iako se sam neboder u Ciottinoj ne nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, ne može se osporiti da se radi o jednoj od riječkih građevinskih specifičnosti.

Inače, Mali neboder sagrađen je 1939. prema projektu mladog arhitekta Raoula Puhalia koji je bio i naručitelj objekta. Još uvijek naravno u potpunosti u funkciji i smatra se jednim od dragulja moderne u Rijeci, a postao je i prostorna odrednica. U sklopu nebodera djeluje i poznati istoimeni antikvarijat. Jedan je od nekoliko objekata u Rijeci izgrađen na specifičnom trokutastom zemljištu.

 

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }