Gradska knjižnica predstavlja putopis ‘Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku’

Putopis pod nazivom „Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku“ Maje Klarić donosi autentičnu priču o drevnom budističkom hodočašću na jednom od četiri japanska otoka.

Rijeka – U ponedjeljak 3. 2. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka bit će predstavljena intrigantna knjiga „Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku“ i otvorena popratna izložba Tihane Karlović.

Putopis pod nazivom „Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku“ Maje Klarić donosi autentičnu priču o drevnom budističkom hodočašću na jednom od četiri japanska otoka. Hodočašće se sastoji od 88 službenih hramova i brojnih drugih svetišta, a podrazumijeva spajanje svih 88, zatvaranjem punog kruga oko otoka.

Osim vlastitog putovanja kroz svih 88 hramova, te putovanja pjesnika Matsua Basha i redovnika Kukaija, knjiga donosi i osnovne karakteristike tog puta, pripremne i logističke informacije, povijesno-kulturološki kontekst putovanja, opise i legende vezane uz hramove te uvod u budizam i zen-budizam. Putopis se može čitati i kao spiritualna potraga za promjenom i suočavanje s prolaznošću života, kao duhovno putovanje na više razina.

U stvaranju ovog putopisa sudjelovali su vrhunski hrvatski umjetnici: knjigu je uredio Kruno Lokotar, ilustrirala Tihana Karlović i grafički pripremio Vladimir Končar. Njeno je objavljivanje podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.