Gradska vijećnica ugostit će virtualnu turu Auschwitzom: ‘Ako želite nekoga naučiti dobru, potrudite se da upozna zlo’

Domasik će na hrvatskom jeziku izlagati povijest Auschwitza te posjetitelje virtualno provesti kobnim logorskim stazama, barakama u kojima su vršeni dubiozni medicinski eksperimenti, podrumima za mučenje, zidom smrti, užasima željezničke rampe u Birkenau gdje se vršila selekcija za krematorij te fascinantnim eksponatima Memorijalnog muzeja.

Rijeka -U četvrtak, 5. rujna u 18 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16, održat će se prezentacija „Geneza Auschwitza“ s virtualnim posjetom Memorijalnom muzeju Auschwitz-Birkenau.

Virtualni posjet jednom od najzloglasnijih logora nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu vodit će Ryszard Domasik, kustos Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau. Domasik će na hrvatskom jeziku izlagati povijest Auschwitza te posjetitelje virtualno provesti kobnim logorskim stazama, barakama u kojima su vršeni dubiozni medicinski eksperimenti, podrumima za mučenje, zidom smrti, užasima željezničke rampe u Birkenau gdje se vršila selekcija za krematorij te fascinantnim eksponatima Memorijalnog muzeja.

Dan kasnije, u petak 6. rujna, također u 18 sati, prezentacija će se održati u opatijskoj Villi Antonio, a moderirat će ju Oleg Mandić, poznati opatijski antifašistički aktivist, poznat kao posljednji dječak koji je napustio ovaj zloglasni koncentracijski logor.

Upravo je Oleg Mandić, inače počasni predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Opatije, glavni inicijator i organizator ove prezentacije, koju su podržale i udruge antifašističkih boraca Rijeke i Opatije te Grad Rijeka.
– Ako nekog želite naučiti dobru, potrudite se da upozna zlo. Vodeći se tom mišlju, već više od deset godina posjećujem obrazovne institucije diljem svijeta i prenosim mladim ljudima djeliće svojih iskustava, kazao je Mandić, dodavši kako svoja predavanja vidi kao sijanje dobra u ovim osebujnim vremenima.

Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, istaknuo je kako je ova prezentacija, kao i svi drugi događaji organizirani u povodu sjećanja na strahote Drugog svjetskog rata, znak poštovanja na sve njegove žrtve i nade – da se nikad ne ponovi.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!