Gradsko vijeće ponovo je u ‘punom sastavu’ – Anet Trope ušla na mjesto preminule Mirjane Jukić

Gradsko vijeće ponovo je u ‘punom sastavu’ – Anet Trope ušla na mjesto preminule Mirjane Jukić

Anet Trope prilikom davanja prisege

Četiri stranke koje su zajedničkom listom ušle u vijeće, odnosno Akcija mladih, Živi zid, Snaga i Aleternativa nisu se mogle dogovoriti oko osobe koja bi u Gradsko vijeće ušla kao zamjena pokojne vijećnice Jukić, stoga je Trope izabrana kao prva sljedeća neizabrana kandidatkinja s koalicijske liste.

Rijeka – Gradsko vijeće Grada Rijeke ponovo ima puni broj članova. Naime, na posljednjoj sjednici dugo vremena ispražnjeno mjesto preminule vijećnice Živog zida Mirjane Jukić zauzela je Anet Trope iz Akcije mladih.

Naime, četiri stranke koje su zajedničkom listom ušle u vijeće, odnosno Akcija mladih, Živi zid, Snaga i Aleternativa nisu se mogle dogovoriti oko osobe koja bi u Gradsko vijeće ušla kao zamjena pokojne vijećnice Jukić, stoga je Trope izabrana kao prva sljedeća neizabrana kandidatkinja s koalicijske liste.

Ova zamjena bila je predmet i spora između vijećnika Akcije mladih Tihomira Čordaševa i predsjednika Vijeća Andreja Poropata. Zakonom je propisano da vijećnika s kandidacijske liste više stranaka zamjenjuje član iste kandidacijske liste, a određuju ga političke stranke sukladno sporazumu, a ako ne postoji sporazum, određuju ga dogovorno, a ako ga ne postignu dogovor zamjenjuje ga prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste.

No, četiri stranke dugo vremena nisu se mogle složiti niti oko toga da se ne slažu, a u čitavo pitanje uplelo se i Ministarstvo uprave koje je stalo na stranu Poropata i Grada Rijeke, praktiči navevši kako je ime novog vijećnika stvar isključivo koalicijske liste Živog zida, Akcije mladih, Snage i Alterantive, odnosno da u njihove odnose nemaju osnova ulaziti niti Grad Rijeka niti Ministarstvo uprave. Čini se da su se u međuvremenu četiri stranke barem uspjele dogovoriti oko toga – da se ne mogu dogovoriti…

Nova vijećnica Anet Trope bila je aktivan već i na prošlom Aktualnom satu, a gradonačelnika je upitala kako je moguće da Grad Krk sa 6 tisuća stanovnika odvaja istu količinu otpada kao i Grad Rijeka sa 20 puta više stanovnika.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako se ne slaže s točnošću podatka, navevši kako je sustav odvojenog prikupljanja otpada u manjim sredinama lakše provesti nego u većim. Gradonačelnik je rekao kako se u Rijeci nalazi veći broj stambenih zgrada, a manji broj stambenih kuća što otežava provedbu primarne selekciju otpada, povlačeći usporedbu s velikim gradovima kao što su Split i Zagreb u odnosu na koje je Rijeka napravila iskorak. Obersnel je rekao kako očekuje kako će se kroz planirane programe doći do razine koju pretpostavljaju obveze RH prema Europskoj komisiji.

Vijećnica Trope ustvrdila je kako brojke ne lažu, nego pokazuju neodgovornost gradonačelnika i KD-a Čistoća prema odvajanju smeća i zakonskim obvezama lokalne samouprave. Vijećnica je zatražila pisani odgovor o procesima odvajanja otpada koje vrši KD Čistoća na području Grada Rijeke.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!