HKD na Sušaku i Galerija Kortil najavili bogat listopadski program –

HKD na Sušaku i Galerija Kortil pripremili su zaista bogat i raznovrstan program u mjesecu listopadu

Rijeka – Hrvatski kulturni dom na Sušaku najavio je program za listopad u kojem nas očekuje bogat i raznovrstan umjetnički program.

Porto Etno Post Festum

Ostajući dosljedan svojem nomadskom karakteru, festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno ove je godine prešao Rječinu i smjestio se u HKD na Sušaku. Koncerti LADO Electra i Bože Vreće, te folklorni dio programa manjinskih zajednica održani su u velikoj dvorani HKD-a, gastro-glazbena druženja u dvorani i na terasi hotela Neboder, a izložbeni u atriju HKD-a i galeriji Kortil. Porto Etno organizirao je HKD na Sušaku u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a festival i u budućnosti ostaje pod paskom HKD-a.
Kako je bilo u ta tri dana, što se slušalo i gledalo, a što jelo, pogledajte u reportaži.
U naslijeđe ovogodišnjeg Porto Etna ostaju i video recepti predstavnika manjina koje djeluju u Rijeci i županiji, dio je već na raspolaganju na YouTube kanalu HKD-a, a ostatak će se objavljivati tijekom listopada.

Periskop – Festival suvremenog plesa i novog cirkusa (od 9. do 13. listopada)

Peti Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa u organizaciji udruge Prostor Plus ove godine na tri lokacije donosi četiri izvedbe, dvije radionice (plesnu i cirkusku), razgovor s umjetnicom i večer plesnog filma.
Na pozornici HKD-a na Sušaku moći će se pogledati sljedeće plesne predstave: Kill B. (Malo sutra) u petak 9.10., Rave On (Masa Dance Company) u subotu 10.10. te Kompas (21:21) u utorak 13.10.

14. listopada Lektira na sceni: Instrukcija

Predstava Instrukcija u režiji Lovre Ivankovića prema istoimenom tekstu Eugéna Ionesca, progovara o problemima današnjice, s izrazitim naglaskom na sistem obrazovanja i sveprisutnog nasilja unutar istog. Problematika školstva u kojem se izostavljaju osnove, borba učenika protiv nametnutog sistema, spolna nastranost i seksualne perverzije samo su neki od motiva koji prožimaju ovaj komad.

15. listopada Vla-vla-Vlajland cabaret

Nakon velikog uspjeha predstave Majstori koja je svoju premijeru ovoga rujna imala upravo u Rijeci, Kazalište Moruzgva ponovno gostuje na pozornici HKD-a, ovoga puta s Ecijom Ojdanić u urnebesnom Vla-vla-Vlajland cabaretu, svojevrsnom hommageu Neli Eržišnik. Nova Moruzgvina predstava zapravo je nastavak hit produkcije Cabaret preko veze, u kojoj je simpatiju publike privukao lik Vlajne čistačice koja se na posebno smiješan način borila za svoju egzistenciju i u toj borbi doživjela razne spoznaje atipične za vlastitu stereotipnu poziciju. Vla-vla-Vlajland cabaret samo je njezin

21. i 22. listopada Sjećanja gradova

Predstava Memoria Civitatis / Sjećanja gradova nastala je u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i StudiaK iz Budimpešte, a najvećim dijelom bazirana je na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao Veliki val. Predstava prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme. Predstava je dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Galerija Kortil

U listopadu galerija Kortil donosi izložbu posvećenu jednom od najčitanijih stripova na našem području – kultnom Alanu Fordu! Izložba Pola stoljeća s Alanom Fordom u sklopu XIX. izdanja Dana talijanske kulture Generalnog konzulata Italije u Rijeci (XX. izdanje Tjedna talijanskog jezika u svijetu), nakon Milana bit će predstavljena i riječkoj publici, a moći će se pogledati od 7. do 30. listopada.

Izložba prati povijest jedne od najdugovječnijih i najpopularnijih publikacija talijanskog stripa u seriji, koji je miješanjem ironije, humora, satire i nadrealnog na posve originalan način uspio osvojiti brojne generacije čitatelja. Osim originalnih skica njegovih dvaju autora, Magnusa i Maxa Bunkera te originalnih izdanja stripova, bit će izloženi i originalni primjerci knjiga te zanimljivi predmeti koji se vezuju uz strip i njegove autore.

Tijekom listopada u sklopu projekata Kortil uživo i Žiroskop organizirat će se još četiri radionice, a 23. listopada u atriju HKD-a otvorit će se završna izložba Žiroskop. Izložba će prezentirati svih šest radionica koje su provedene te će se ujedno dodijeliti zahvalnice svima koji su bili uključeni ili su bili polaznici radionica.

Radno vrijeme Galerije Kortil: ponedjeljak-petak od 10 do 13 i od 17 do 20 sati / subotom od 10 do 13 sati

 

RASPORED SVIH PROGRAMA HKD-a NA SUŠAKU U LISTOPADU

7.-30.10. Dani talijanske kulture: Pola stoljeća s Alanom Fordom / izložba // Galerija Kortil
9.-13.10. Periskop / festival suvremenog plesa i novog cirkusa
14.10. Lektira na sceni: Instrukcija / predstava
15.10. Kazalište Moruzgva: Vla-vla-Vlajland / cabaret
16.10. Goran Vinčić: Dežurni Krivac / stand-up
21.10. Pedja Bajović: Najbolji’ sat i kusur / stand-up
21. i 22.10. HKD i StudioK Szinhaz: Memoria civitatis / Sjećanja gradova / predstava // Exportdrvo
22.10. SplickaScena: Mi muškarci, vi žene / stand-up
23.10. Žiroskop – Kortil uživo / završna izložba // atrij HKD-a
23.10. Dragan Marinković Maca: Kakva ti je žena, takav ti je život / predstava
24.10. Matija Ferlin: Sad Sam Almost 6 / plesna predstava
27. i 28.10. Festival TranziT: Dragocjeni biser / predstava
29.10. Who the fu*k is Biba? / predstava
30.10. Teatar Kerekesh: Pokopaj me nježno / predstava
31.10. Plesna radionica M: Bal vampira / plesna predstava

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!