HKD na Sušaku danas ugošćuje Regionalnu konferenciju u sklopu projekta Poslovni uzlet 2018

U našoj je županiji trenutno u provedbi 35 projekata ukupne vrijednosti preko 500 milijuna kuna, pri čemu je Primorsko-goranskoj županiji zajedno s ustanovama i trgovačkim društvima kojima je (su)osnivač dodijeljeno 329 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Rijeka – Danas je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u organizaciji Poslovnog dnevnika otvorena Regionalna konferencija Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke u sklopu projekta Poslovni uzlet 2018. U sklopu konferencije održana je panel diskusija „EU fondovi kao potpora regionalnom razvoju“ u kojoj su sudjelovali župan Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i ravnateljica Razvojne Ličko-senjske županije Martina Šuper Štampar.

Župan Komadina je na početku pozdravio sudionike konferencije te naglasio kako je uvijek važno razgovarati o gospodarstvu, a gorući problem u Županiji je brodogradnja. „Prema mnogim gospodarskim pokazateljima Primorsko-goranska županija je prva u Hrvatskoj, što znači da su ostali puno slabije razvijeni. Problem je u neravnomjernoj razvijenosti Hrvatske,“ istaknuo je župan te dodao da je cilj Županije stvaranje uvjeta za rast i razvoj gospodarstva te malog i srednjeg poduzetništva, konkretno kroz UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj.

Također, župan je naglasio kako je upravo PGŽ županija s najviše poduzetničkih zona te najavio prve investicije u novu zonu Miklavija u Općini Matulji. Županija i putem subvencija na kamate kredita te raznih drugih poticaja daje potporu razvoju gospodarstva i poduzetništva. „Nezadovoljni smo jer previše živimo od turizma. Voljeli bi da turizam raste, ali da je udio manji,“ zaključio je župan u uvodnom obraćanju.

Nakon pozdravnih govora župana Komadine i zamjenika gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, uslijedila je panel diskusija.

U našoj je županiji trenutno u provedbi 35 projekata ukupne vrijednosti preko 500 milijuna kuna, pri čemu je Primorsko-goranskoj županiji zajedno s ustanovama i trgovačkim društvima kojima je (su)osnivač dodijeljeno 329 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Upravo s provedbom kreću i novoodobreni projekti Primorsko-goranske županije u okviru Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje ADRION. Program ADRION financira projekte u području inovacija, očuvanja i promicanja prirodnih i kulturnih resursa, suradnje u području prometa te upravljanja Jadransko-jonskom strategijom.

Nastavno na panel diskusiju, održana je tribina o razvoju i stimuliranju gospodarstva i poduzetništva kroz mjere i subvencije EU te državnih i regionalnih samouprava s naglaskom na probleme s kojima se svakodnevno susreću poduzetnici, lokalne i regionalne samouprave kojima je cilj povlačenjem sredstava EU fondova omogućiti brži i snažniji razvoj regije. Na tribini su sudjelovali Jana Blažević Marčelja iz STEP RI znanstveno-tehnologijskog parka, Vedran Kružić iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije, Predrag Krndija iz Alius grupe d.o.o. i Ernest Cukrov iz Riječke razvojne agencije Porin.

Nakon tribine konferencija se nastavlja s dvije besplatne edukacije. Prvu će održati voditeljica Područnog ureda u HBOR-u za Primorje i Gorski kotar Vesna Bartolović Stančić pod nazivom „Kreditni programi i mjere za povećanje investicijske aktivnosti“. Drugu edukaciju “Predstavljanje mjera ruralnog razvoja i postupak prijave na natječaj”, vodit će Goran Zečić iz tvrtke CORE Consulting.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!