HNK Ivana pl. Zajca nam je za ovaj petak pripremio uzbudljivu koncertnu večer uz Sibeliusovu petu simfoniju

HNK Ivana pl. Zajca nam je za ovaj petak pripremio uzbudljivu koncertnu večer uz Sibeliusovu petu simfoniju

FOTO: hnk-zajc.hr

Vrhunac večeri svakako će biti izvedba Sibeliusove Pete simfonije, jedne od najljepših njegovih simfonija što osvaja grandioznošću i dubinom te donosi Sibeliusovu najpoznatiju melodiju inspiriranu prizorom jata divljih labuda.

Rijeka – Simfonijski koncert orkestra riječke Opere “Matvejeff, Brahms, Sibelius“ na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca u petak, 10. svibnja 2019. s početkom u 19.30 sati.

Bit će to uzbudljiva koncertna večer uz dramatične i energične, ali i neodoljivo poetične, lirske melodije pod vodstvom glavnog gosta dirigenta, omiljenog riječkog Finca, maestra Villea Matvejeffa kojeg će riječka publika ovom prigodom upoznati i kao skladatelja. Osim njega, na koncertom će podiju nastupiti još dva gosta iz Finske, dva glazbena virtuoza, Jukka Merjanen na violini i Tuomas Ylinen na violončelu, izvodeći, uz riječki orkestar, Brahmsov Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar, djelo raskošnih melodija i uzbudljive interakcije pri čemu violina i violončelo često sviraju istovremeno i zvuče kao novostvoreni instrument.

Koncert će obilježiti i riječka premijera skladbe “Ad astra” (2009.) koju je Ville Matvejeff skladao inspiriran slikom Gallena-Kallelaea, a najtiražniji i najutjecajniji finski dnevni list „Helsinki Sanomat“ ovo je djelo proglasilo finskim orkestralnim hitom 21. stoljeća.
“Ad Astra” je inspirirana slikom Gallena-Kallelaea, slikom mlade djevojke zlatne kose zagledane u visine, a prema riječima autora slika je u njemu probudila tako snažne emocije da ga je još dugo pratilo sjećanje na nju, a rezultat tog snažnog iskustva jest djelo „Ad astra“, osjećaji svih onih koji su propatili sve i bili oslobođeni svega, glazbeno putovanje prema svjetlu, nadi i zvijezdama.

Vrhunac večeri svakako će biti izvedba Sibeliusove Pete simfonije, jedne od najljepših njegovih simfonija što osvaja grandioznošću i dubinom te donosi Sibeliusovu najpoznatiju melodiju inspiriranu prizorom jata divljih labudova. “Vidio sam danas 16 labudova … Bože, kakva ljepota! Kružili su iznad mene. I nestali u sunčevoj izmaglici poput srebrne vrpce…“. Zabilježio je Sibelius o ovom zapanjujućem prizoru i nesvakidašnjem iskustvu u svojim dnevničkim zapisima. Divljenje prirodi i ovom trenutku pretočio je u upečatljivu temu jednog od svojih najpopularnijih djela s grandioznim finalom.Sibelius je osobno dirigirao praizvedbom Pete simfonije u Helsinkiju prigodom svog 50. rođendana, a neobično je što se i u trenutku njegove smrti u glavnom se finskom gradu izvodila upravo ova simfonija.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }