HNK Ivana pl. Zajca pod motom “Vježbanje različitosti” predstavilo bogat i raznolik program nove sezone

Intendant kazališta Marin Blažević naglasio je kako HNK Zajc u sljedeće dvije sezone kreće pod sloganom koji je očita asocijacija na djelo Nedjeljka Fabria „Vježbanje života“ te istoimenu predstavu koja je 80-tih obilježila generacije umjetnika hrvatske i talijanske drame. „Spajanjem naziva ove predstave s temom različitosti, krovnom sintagmom projekta Europske prijestolnice kulture, povezujemo tradiciju i prošlost kazališta s njegovom budućnosti“, rekao je Blažević, dodavši kako je na istom tragu nastao i novi vizualni identitet kazališta.

Rijeka – Nova sezona HNK Ivana pl. Zajca pod motom “Vježbanje različitosti” predstavljena je jučer javnosti. Intendant kazališta Marin Blažević naglasio je kako HNK Zajc u sljedeće dvije sezone kreće pod sloganom koji je očita asocijacija na djelo Nedjeljka Fabria „Vježbanje života“ te istoimenu predstavu koja je 80-tih obilježila generacije umjetnika hrvatske i talijanske drame. „Spajanjem naziva ove predstave s temom različitosti, krovnom sintagmom projekta Europske prijestolnice kulture, povezujemo tradiciju i prošlost kazališta s njegovom budućnosti“, rekao je Blažević, dodavši kako je na istom tragu nastao i novi vizualni identitet kazališta. Taj identitet, nastao u studiju Sonda, u centar stavlja prepoznatljivo slovo „Z“ i njegove brojne varijacije, a osmišljen je, prema riječima predstavnika studija Jelene Fiškuš i Seana Poropata, s ciljevima maksimalne posjećenosti kazališta i njegovim angažmanom za pozitivne promjene u društvu, kroz spoj tradicije i suvremenosti.

Novi vizualni identitet HNK Ivana pl. Zajca

Blažević je naveo da će se u novoj sezoni nastaviti s dosadašnjim standardnim programom u kojem koprodukcije s partnerima čine važan i umjetnički i financijski dio te istaknuo izvedbe kao što su predstava „Michelangelo“, nastala prema drami Miroslava Krleže, koja će u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama otvoriti sezonu 21. rujna, balet „Serenada – allegro“ kojim će se obilježiti stota obljetnica rođenja Leonarda Bernsteina (izvodi se s Baletom HNK Split i Splitskim ljetom 2018.), opera „Romeo i Julija“ (koprodukcija s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni) te Mozartova opera „Figarov pir“ koja će se izvesti zajedno s gostima iz Piccolo Festival del Friuli Venezia Giulia i Punto Arte – Amsterdam.

Intendant riječkog HNK-a ponosno je istaknuo i hit mjuzikl „Bulevar sumraka“ Andrewa Lloyda Webbera u kojem će sudjelovati i sučeliti se sve četiri grane riječkog kazališta, a čija se premijera izvodi u veljači iduće godine. „HNK u Rijeci uspješno odolijeva kazališnoj preši i okreće se onome što mora biti – mjestu koje je prvenstveno umjetnički izazovno, a taj izazov uključuje i politično kazalište. Za takvo kazalište su potrebni veći mišići nego za prikazivanje komercijalnih i zabavno-popularnih naslova“, zaključio je Blažević.

Prilikom najave nove sezone, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar kazao je kako je upravo riječki HNK dokaz kako u ovom gradu ne treba nostalgično tražiti različitost u periodu prije 1. svjetskog rata, već kako ju imamo danas i ovdje, referirajući se na ravnateljski tim kazališta. „HNK se otvorio i sada zauzima cijeli raspon, te nije pao u zamku začahurivanja u koju bi moglo pasti jedino profesionalno kazalište u gradu“, rekao je Šarar iskazujući zadovoljstvo brojnim koprodukcijama, suradnjama i gostovanjima s međunarodnim kazalištima. Milena Jerneić iz službe za propagandu i marketing kazališta kazala je kako su pretplate u tijeku te pozvala sve na finale međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača Zinka Milanov koje će se u Zajcu održati u srijedu u 20 sati.

Program Hrvatske drame, kojeg je predstavila ravnateljica Renata Carola Gatica, započet će spomenutim „Michelangelom“, a među premijerama nalaze se još i „ozbiljna i maštovita dječja predstava Regoč“ Ivane Brlić Mažuranić koja će postaviti pitanje „možemo li biti prijatelji i ako smo različiti“, predstava „Leica format“, koja će Rijeku vratiti u prvi plan, nastala adaptacijom romana nedavno preminule Daše Drndić, „Bulevar sumraka“ i „Kazališna čarolija“ za najmlađu publiku. Reprizirat će se „Predsjednice“, „Down, by law“, „Naš odgoj“, „Voda“, „Woyzeck“, „Mizantrop“, „Zajc stand up“ i „Kurva“.

Talijanska drama pod ravnateljstvom Giulija Settima započet će u listopadu dječjom predstavom „Felici e contente“, a nastavit će se premijernom predstavom „Buca di sabbia“. Od premijera tu su još i „I due ribaltoni, Trieste 1918 e Fiume 1919.“ koja uključuje i tršćanski i fiumanski dijalekt, „Gli imbianchini non hanno ricordi“ Daria Foa, uz režiju Maria Kovača u kojoj sudjeluje Elvia Nacinovich te koprodukciju s Confraternita del Chianti iz Milana „Effetto farfalla“ Marca Di Stefana. Predstave „Anche le pulci hanno la tosse“, „Mini e maxi“ i „Miscellanea“ ići će u reprizi.

Petar Kovačić, ravnatelj Opere, najavio je dolazak dirigenta Yordana Kamdzhalova koji će ciklus simfonijskih koncerata otvoriti svojim inauguracijskim koncertom „Sedme simfonije“ Antona Brucknera. Kamdzhalov će izvesti i Verdijev „Requiem“, novogodišnji koncert „Putujemo Europom“ te u finalu koncertne sezone izvesti Petu simfoniju Petra Iljiča Čajkovskog. Kovačić je kazao kako će i ostali koncerti biti na visokoj razini, spominjući Villea Matvejeffa (izvedbe Brahmsa, Bernsteina i Bartoka te vlastiti „Ad astra“), a tu su još i koncerti pod ravnanjem Tae Jung Leeja te Philippa von Steinaeckera. U koncertnom programu nalazi se još i šest komornih koncerata.

Što se tiče opere, Kovačić je izdvojio premijeru „Nikole Šubića Zrinskog“, najpoznatije opere Ivana Zajca koja će dobiti novo, suvremeno uprizorenje pod redateljstvom Dore Ruždjak Podolski te dirigiranjem Villea Matvejeffa. Uz „Romea i Juliju“ te „Figarov pir“, operni ciklus sadrži i glazbenu tragediju u jednom činu – „Elektru“ Richarda Straussa koja će okupiti oko stotinu članova orkestra, pri čemu će riječkoj Operi pripomoći Slovenska filharmonija i Cankarjev dom u Ljubljani. U novoj će se sezoni ponovo izvesti i „Falstaff“ i „Macbeth“ Giuseppea Verdija, „Didona i Eneja“ Henryja Purcella i „Norma“ Vincenza Bellinija.

Što se tiče baleta, uz navedeni „Serenada – allegro“, premijeru će doživjeti „4 bolera“ (Chopin, Saint-Saëns, Ravel, Laboš), „Heroj je umoran“ (u koprodukciji s Muzičkim biennaleom Zagreb) te neoklasični baleti „Pulcinella i Apolon“. Tri naslova iz prošle sezone koje će riječka publika moći ponovo vidjeti su „Rossini cards“, „Macbeth“ i „Veseli Božić nestašne djece“.

Također, prilikom najave nove sezone izdvojeno je kako Riječko kazalište mladih „Kamov“, nakon što je u protekloj sezoni imalo 30 sudionika, od ove sezone otvara i plesni program u novom prostoru u Delti 5, čime se očekuje višestruko povećanje broja na stotinjak mladih polaznika.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!