Hrvatski izvoz u Norvešku triput veći od uvoza, a stiže nam i sve više turista iz Kraljevine @ Rijeka

Veleposlanica Astrid Versto je dobrim ocjenila podatak kako se broj norveških turista u Hrvatskoj i ovoj regiji se povećava iz godine u godinu, čemu pomažu i direktni letovi koji povezuju Rijeku, Pulu i ostatak Hrvatske s Norveškom, što je dobar temelj za nastavak suradnje.

Rijeka – Povodom prvih Norveških dana u Rijeci, koji se održavaju od 23. do 27. travnja, organiziran je poslovni seminar o suradnji u pomorstvu i zelenim rješenjima.

Seminar, namijenjen poduzetnicima vezanima uz plavu ekonomiju, održan je u prostorijama HGK – Županijske komore Rijeka, a događaju je u ime Grada nazočio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.  Norveška veleposlanica u Hrvatskoj Astrid Versto navela je kako je Rijeka pravo mjesto za sastajanje i uspostavljanje poslovne suradnje u plavoj ekonomiji.

– Poslovna suradnja je glavni razlog za održavanje Norveških dana, a povećanje poslovne aktivnosti i čvršće uspostavljanje veza hrvatskih i norveških tvrtki predstavljaju prioritete veleposlanstva, kazala je Versto, navodeći kako je interes norveških investitora za ulaganje u ovaj kraj do sad bio limitiran zbog nepovoljnih uvjeta za strane investitore.

Sve više norveških turista

Veleposlanica je dobrim ocjenila podatak kako se broj norveških turista u Hrvatskoj i ovoj regiji se povećava iz godine u godinu, čemu pomažu i direktni letovi koji povezuju Rijeku, Pulu i ostatak Hrvatske s Norveškom, što je dobar temelj za nastavak suradnje. Uz to, Norveška je članica Europskog gospodarskog prostora za slobodnu trgovinu (status Hrvatske je pristupno članstvo) što olakšava finaliziranje pregovora ove dvije države koji bi učvrstili bilateralno partnerstvo te definirali financijsku potporu Hrvatskoj putem programa „Norway grants“, kazala je Versto.

Predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić izrazio je zadovoljstvo značajnim interesom poduzetnika za suradnju s norveškim kompanijama te kazao kako je Norveška jedna od rijetkih zemalja, u koju Hrvatska izvozi više nego iz nje uvozi.

– Hrvatski izvoz u Norvešku je tri puta veći od uvoza, a valja spomenuti i norveška ulaganja koja su od 1993. do protekle godine prestigla 200 milijuna eura, rekao je Vujić te nadodao kako je prostor za povećanjem suradnje s Norveškom vrlo velik, posebno u područjima brodogradnje, turizma i energije. Vujić je zaključio kako se nada da će se upravo polje plave i zelene industrije ispostaviti kao temelj suradnje s Norveškom čije poslovanje služi kao primjer u ovom sektoru.

Bespovratna sredstva za Hrvatsku

Tijekom programa prikazan je kratki prezentacijski film o Rijeci i okolici s fokusom na lokalno gospodarstvo – brodogradnju, naftnu industriju i turizam. Nakon uvodnih obraćanja, slijedile su poslovne prezentacije kompanija te predstavljanje programa „Norway grants“ o bespovratnim sredstvima koje je je državna institucija „Innovation Norway“ predvidjela za Hrvatsku, a koje je Norveška uz suglasnost Europske komisije ulaže s ciljem smanjenja ekonomskih nesrazmjera između Hrvatske i ostalih članica Europske unije.

Norveške dane organiziraju Grad Rijeka i Veleposlanstvo kraljevine Norveške s ciljem da kroz niz kulturnih, poslovnih i društvenih događaja građane upoznaju s norveškom kulturom i načinom života. Također, cilj je osnažiti veze koje tradicionalno postoje između riječkog kraja i Norveške, naročito u pomorstvu i brodogradnji. Norveški dani organiziraju se prvi puta u Rijeci s namjerom izgradnje dugoročnog partnerstva Veleposlanstva s Gradom i drugim organizacijama i institucijama iz Rijeke, naročito u kontekstu projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!