Hrvoje Burić: Riječko državno odvjetništvo štiti gradonačelnika Grada Rijeke

Riječko državno odvjetništvo štiti gradonačelnika Grada Rijeke. Rekao bih da su „ladičari“. Sva izvješća državne revizije uredno su spremani u ladicu. Bilo da je u njima pisalo da se krši Zakon o proračunu, Zakon o fiskalnoj odgovornosti ili da su sklapani ugovori štetni za Grad Rijeku, uredno bi bili spremljeni u ladicu, rekao je Burić.

Rijeka – Nezavisna lista Bura predala je jučer Državnom izbornom povjerenstvu svoju listu za parlamentarne izbore gdje će se natjecati u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća Istru i veći dio Kvarnera. Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik Bure Hrvoje Burić ponovio je kako na izbore izlaze samostalno, iako ih mediji stalno povezuju s Domovinskim pokretom Miroslava Škore.

– Mi idemo sami, nastavljamo se boriti za ovaj kraj i očekujemo jedan do dva mandata, rekao je Burić. Glavna tema tiskovne konferencije bio je ipak odnos Vojka Obersnela i riječkog odjela DORH-a koje je Burić optužio da „sprema u ladicu predmete koji se tiču gradonačelnika Grada Rijeke“.

– Riječko državno odvjetništvo štiti gradonačelnika Grada Rijeke. Rekao bih da su „ladičari“. Sva izvješća državne revizije uredno su spremani u ladicu. Bilo da je u njima pisalo da se krši Zakon o proračunu, Zakon o fiskalnoj odgovornosti ili da su sklapani ugovori štetni za Grad Rijeku, uredno bi bili spremljeni u ladicu, rekao je Burić.

Podsjetio je kako je 2015. godine održao tiskovnu konferenciju nakon što je Energo kupio Amga Adriju i procijenio vrijendost tvrtke za 12,5 milijuna kuna iako su obveze bile preko 100 milijuna kuna.

– Naravno, Energo je preuzeo sve obaveze i još isplatio 12 i po milijuna kuna. U novinama je izrijekom navedena izjava gradonačelnika da je ta kupnja napravljena zbog širenja tržišta. Još 2007. godine je kupljena tvrtka, do 2015. godine se nije proširilo tržite miješanog plina, a niti do 2020. godine nije pronađen način da se opravda ova financijska akvizicija. Apelirali smo da DORH ispita tu akviziciju, koja je i poskupila cijene energenata u Rijeci. Dakle, tih 112,5 milijuna kuna platili su Riječani kroz račune, rekao je Burić, dodavši kako riječko državno odvjetništvo nije ništa poduzelo jer šitit gradonačelnika Obersnela.

Dodao je kako je govorio na tiskovnim konferencijama da postoje brojne indicije na kriminalna djela, no kako se ništa nije poduzelo.

– Grad Rijeka nazaduje jer državno odvjetništvo ne osigurava jednak tretman svih u Rijeci, a gradonačelnik je zaštićen kao „lički medvjed“. No mi se ne bojimo i nastavit ćemo borbu protiv toga i u Hrvatskom saboru. Nećemo stati, poručio je Burić.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!