Hvalibaba za zamjenicu Krpan: Počelo je uređenje prostorija za neupisane jasličare

Što se čekalo svih ovih godina? Zbog čega se netko već ranije nije sjetio da pročešlja riječke vrtiće i u sklopu postojećih objekata pronađe prostorije za neupisanu djecu jasličke dobi?

Da je smjena vladajućih političkih garnitura dobrodošla, iako se doduše u Rijeci ona “tek” očituje u novim imenima i poznatim političkim strukturama, svjedoči i angažman zamjenice gradonačelnika Rijeke Sandre Krpan da se pronađe mjesta za neupisanu djecu u riječke vrtiće.

Naime, ove upisne sezone bez vrtića ostalo je 329 djece jasličke dobi, dok ukupno za više od 400 djece nema mjesta u vrtićima.

Suočena s alarmantnim brojkama, zamjenica Krpan obećala je da će u sklopu postojećih vrtićkih kapaciteta pokušati pronaći mjesta za neupisanu djecu. U prvom trenutku ovo obećanje moglo se učiniti kao još jedno u nizu, na čiju ćemo realizaciju pričekati.

No, nova zamjenica gradonačelnika brzo je počela provoditi vatrogasne mjere i pronašla je mjesta u riječkim vrtićima. Četiri prostorije pronađene su u Dječjem vrtiću Rijeka, tri u Morčić i jedna u vrtiću Sušak.

Ne samo da su ekspresno pronađena nove sobe u sklopu postojećih kapaciteta, već je ovih dana počela i njihova adaptacija. Grad će u uređenje uložiti pola milijuna kuna. Pomalo derutni vrtićki prostori dovede se u funkciju i na jesen će primiti djecu. Lista od 329 neupisanih jasličara smanjit će se za stotinjak.

Krpan štoviše najavljuje da će nastaviti sa češljanjem kapacitete riječkih vrtića, ne bi li se pronašlo još prostora za neupisane jasličare.

Naravno, legitimno je pitanje – što se čekalo svih ovih godina? Zbog čega se netko već ranije nije sjetio da pročešlja riječke vrtiće i u sklopu postojećih objekata pronađe prostorije za neupisanu djecu jasličke dobi?
Kako bilo, valja uputiti hvalibabu zamjenici Krpan, ali se i složiti s njezinom konstatacijom da ovakvo krpanje postojećih jasličkih kapaciteta nije rješenje ovog velikog riječkog problema.

Nova gradska vlast najavila je izgradnju dva nova vrtića. Ako je suditi prema promptnoj reakciji da se do jeseni pronađe rješenje za roditelje koji ove godine ne mogu poslati djecu u vrtić, treba vjerovati da će i ovo obećanje biti ispunjeno.

Foto / ilustracija

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }