Ide prvi rebalans riječkog proračuna, prihodi i primici manji su za 193 milijuna kuna

Ide prvi rebalans riječkog proračuna, prihodi i primici manji su za 193 milijuna kuna

Taksativno nabrajajući, sve važne prihodovne strane proračuna Grada Rijeke zapale su u velike probleme

Zbog bolesti COVID-19 sve važne prihodovne strane proračuna zapale su u velike probleme. Porez na dohodak smanjen je za 40,6 milijuna kuna od predviđenog, porez na promet nekretninama pao je 31,7 posto,  komunalnog doprinosa bit će manje 14,9 milijuna kuna…

Rijeka – Gradonačelnik Vojko Obersnel, kao dio Restart koalicije, suočio s neugodnim porazom na nedjeljnim parlamentarnim izborima i dok se oporavlja od tog šoka mora javnosti objašnjavati nešto drugo, kako uravnotežiti proračun Grada Rijeke. Naime, gradske financije upale su u nove probleme, već ide prvi rebalans proračuna, o čemu će biti govora i na redovnom kolegiju gradonačelnika u utorak.

Prema dostupnim materijalima, prihodi i primici smanjeni su za oko 193 milijuna kuna, odnosno manji su za čak 14,6 posto u odnosu na predviđena u proračunu za 2020. godinu. To je razlog da se rashodi i izdaci smanjuju za oko 136 milijuna kuna, odnosno za 10,7 posto u odnosu na početni proračun. Osnovni razlog za donošenje prvog rebalansa proračuna Grada Rijeke za 2020. godinu je opći ekonomski pad uzrokovan pandemijom bolesti COVID-19. Zbog toga je bilo nužno izvršiti velika smanjenja rashoda kako bi se proračun uravnotežio s naglim padom prihoda.

– Zastoj gospodarske aktivnosti u mjesecima ožujak – svibanj 2020. ostavio je ogromne posljedice na ukupnu gospodarsku aktivnost na svjetskoj razini, u Europskoj uniji, u zemljama okruženja i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Nastupila je globalna ekonomska kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19. Gradski proračun je pretrpio ogromne gubitke na prihodnoj strani te je ovim Rebalansom proračuna bilo potrebno izvršiti smanjenja na gotovo svim stavkama prihoda te posljedično i na stavkama rashoda, kaže se u objašnjenu prvog rebalansa gradskog proračuna koji će biti i na dnevnom redu iduće sjednice Gradskog vijeća.

Taksativno nabrajajući, sve važne prihodovne strane proračuna zapale su u velike probleme. Porez na dohodak smanjen je za 40,6 milijuna kuna od predviđenog, odnosno 12,2 posto. Porez na promet nekretninama pao je 31,7 posto ili za 10,2 milijuna kuna. Porez na potrošnju se prepolovio i manji je za 1,5 milijuna kuna. Komunalna naknada smanjena je 7,9 milijuna kuna ili 7,1 posto. Komunalni doprinos opao je za 56 posto i za gradsku blagajnu bit će manje 14,9 milijuna kuna. Prihodi od prodaje zemljišta smanjeni su za 41,4 posto, odnosno 9,2 milijuna kuna.

Golemi proračunski gubici smanjit će se smanjenjem financijske potpore brojnim proračunskim korisnicima. Manje novca ide za program Rijeka Europska prijestolnica kulture, smanjuju se ukupni rashodi dječjih vrtića Grada Rijeke, odgađa se kupnja vatrogasnih vozila, štedjet će se na gradskom protokolu i pokroviteljstvima, tu su još TD Rijeka sport, javne potrebe u sportu, održavanje komunalne infrastrukture, itd.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!