Inicijativa za besplatni Krčki most i tunel Učka na dnevnom redu Županijske skupštine

Inicijativu su potpisali Franjo Butorac, Viktor Ivaniš, Ivica Manestar, Robert Maršanić iz PGS-a, zatim Kristijan Dražul i Srđan Srdoč iz IDS-a, Davor Zubović i Ivo Zrilić iz HSS-a te Hrvoje Burić (Bura).

Rijeka – Inicijativa za uvrštavanje teme o ukidanju cestarine na dijelovima autoceste Rijeka-Zagreb, za ukidanje mostarine na Krčkom mostu za stanovnike PGŽ i ukidanje cestarine na cesti Rupa-Rijeka za stanovnike PGŽ u dnevni red za narednu sjednicu Županijske skupštine PGŽ

Devet članova Županijske skupštine potpisalo je inicijativu kluba PGS-IDS da se na dnevni red iduće sjednice uvrsti zahtjev za ukidanjem navedenih cestarina.

U zahtjevu se od Županijske skupštine tražimo potporu inicijativi PGS-a za ukidanje cestarina na dijelovima autoceste Rijeka-Zagreb, za ukidanje mostarine na Krčkom mostu za stanovnike PGŽ i ukidanje cestarine na cesti Rupa-Rijeka za stanovnike PGŽ-a koja je pokrenuta odmah nakon što je odlukom Vlade ukinuta naplata cestarine kroz tunel Sveti Ilija kroz Biokovo.

Nazivamo svoju inicijativu „JEDNAKOST ZA SVE“ i naglašavamo na očitu nejednakost među stanovnicima Hrvatske budući da je Vladinom odlukom Primorsko-goranska županija opet ostala zakinuta.

– Radi boljeg povezivanja županije i oživljavanja Gorskog kotara također zahtijevamo da se za Gorane ukine naplata cestarine između Rijeke i Gorskog kotara.

– Budući da je primjerice Krčki most jedini most u RH čiji se prelazak naplaćuje unatoč činjenici da je građen samodoprinosima lokalnog stanovništva i kreditom otplaćenim „davnih godina“ zahtijevamo ukidane mostarine.

– Također nelogičnom smatramo i naplatu cestarine na dionici autoceste Rupa-Rijeka jer smatramo da je riječ o dijelu riječke zaobilaznice uz to potpuno dislociranom od ostatka mreže autocesta na kojima se naplaćuje cestarina.

Klub PGS-IDS u Županijskoj skupštini PGŽ smatra da je nužno na navedenoj sjednici raspravljati o budućim potezima i rješenjima koji će biti upućeni nadležnim institucijama kako bi se ispravila nepravda prema stanovnicima PGŽ i omogućilo im se bolja mobilnost i konkurentnost.