Tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

INTERVJU: Dubioza kolektiv - Svaka naša pjesma je lična interpretacija društvenih tokova @ Rijeka

Neki kritičari tvrde da je nasa glazba “sranje”, što u nekim situacijama može biti prednost. Recimo, ako postoji grad koji nema “plodno muzičko tlo”, naše “sranje” od muzike može da pomogne barem oko đubrenja. U tom slučaju najbolje nas je za te koncerte angažovati na jesen, tako da na proljeće imate nađubreno i spremno tlo za nove bendove.

Rijeka – Dubioza Kolektiv vraća se, nakon više od četiri godine u riječku Dvoranu Mladosti gdje će nastupiti u petak, 6. travnja. Uoči novog gostovanja na Kvarneru, razgovarali smo s članovima benda o njihovoj daljnjoj i bližoj povijesti. Što jedan od trenutačno najatraktivnijih „alternativnih“ bendova u regiji sprema za riječki koncert, kako je došlo do snimanja dokumentarca koji prati njihov novi album i što se promijenilo u petnaest godina otkako su zaživjeli kao kolektiv, provjerite u recima koji slijede.

Nakon četiri godine Dubioza kolektiv vraća se u Rijeku. Što pripremate za publiku u Dvorani mladosti?

DK: Ovih dana smo u studiju i vrijedno vježbamo nove pjesme. Svirat ćemo većinu pjesama sa novog albuma “Pjesmice za djecu i odrasle” u kombinaciji sa materijalom iz naše bliže i dalje povijesti. Prošlo je četiri godine od posljednjeg koncerta u Rijeci i taman se nakupilo novih stvari, koje jedva čekamo da predstavimo u gradu koji teče.

Rijeka se ponosi titulom rockerskog grada i grada alternativaca. Jeste li prepoznali tu atmosferu u gradu i smatrate li da se radi o „plodnom tlu“ za vašu glazbu i stihove?

DK: Neki kritičari tvrde da je nasa glazba “sranje”, što u nekim situacijama može biti prednost. Recimo, ako postoji grad koji nema “plodno muzičko tlo”, naše “sranje” od muzike može da pomogne barem oko đubrenja. U tom slučaju najbolje nas je za te koncerte angažovati na jesen, tako da na proljeće imate nađubreno i spremno tlo za nove bendove.

 Jedna od najavnih pjesama za novi album „Pjesmice za djecu i odrasle“ koji ćete predstaviti i na riječkom koncertu jest „Himna generacije“. Opisuje li ona doista stanje u kojem se nalazi današnje društvo, osobito oni mlađi pripadnici? Postoji li mjesta optimizmu ili valja pakirati kofere?

DK: Svaka naša pjesma je lična interpretacija društvenih tokova i naše pozicije u njima. Tome u prilog govori, u pomenutoj pjesmi, iskazana zabrinutost za razinu stresa pod kojim živimo i zdravlje vlastitih prostata. Pesimisti su stajališta da je po za stress-free život i poboljšano zdravlje prostate bolje odseliti negdje zapadnije, a optimisti misle da njihove prostate mogu da izdrže cijelu utakmicu na domaćem terenu.

Ove godine Dubioza kolektiv „slavi“ i 15. rođendan. Kako je krenula vaša priča? 

DK: Mi nismo ljubitelji obljetnica, pogotovo kada se radi o dvocifrenim brojevima, jer samo pokazuju koliko smo ostarili i koliko smo se ohrndali. Priča je krenula davno, kada smo imali više kose, a manje pameti i sala na stomaku.

Nešto o toj priči govori i dokumentarac „Film za djecu i odrasle“ koji prati vaš novi album. Što donosi taj film i kako je došlo do njegova snimanja?

DK: Mi smo htjeli napraviti nekoliko web videa, koji su trebali pratiti snimanje pjesama na kojem učestvuju neki od zanimljivih gostiju poput čika Jove Jerkovića iz Gradiške ili Deaf Band Dlan-a iz Zagreba. Naš prijatelj, Midhat Mujkić, prekaljeni filmadžija, je pogledao taj materijal i rekao da od toga treba napraviti dokumentarni film. Mi smo mu rekli da ga onda napravi kad se već pravi pametan i on ga je napravio.

Rad Dubioza kolektiva imao je oduvijek snažan socijalni pečat, niste se libili progovarati o društvenim problemima. Kada pogledate unazad 15 godina, koliko se situacija promijenila? Jesu li ti problemi ostali isti, jesu li ih zamijenili neki novi?

DK: Budući da još uvijek nije izašao naš album sa ljubavnim pjesmama ili pjesmama o hortikulturi i uzgoju ukrasnog cvijeća na balkonima, pretpostavljamo da je situacija i dalje poprilično ista. Ono što se mijenja smo mi sami i naša percepcija realnosti s kojom se srećemo svaki dan. Ta promjena se vjerovatno primjeti u samim pjesmama i tekstovima u kojima je sve više crnog humora i i zajebancije na vlastiti račun.

Glazba benda zanimljiv je miks domaće muzičke tradicije i utjecaja diljem svijeta. Kako biste vi opisali svoj glazbeni stil i kako se uopće formirao takav izričaj?

DK: Muzikom se bavimo preko dvadeset godina. Provesti pola zivota svirajući istu muzičku formu bilo bi beskrajno dosadno. Davno smo shvatili da muzika u nasem slucaju ne smije, i ne može, da bude formatirani medij. Naš pristup je vrlo jednostavan, radimo sve sto mislimo da nam u tom momentu muzički odgovara.

Davor Žic / Torpedo media

Ovo je tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane. Kreni od početne stranice.