ISTINE I ZABLUDE Gradska knjižnica organizira predavanje o 5G tehnologiji i utjecaju na zdravlje ljudi

Kuloarima kruže glasine o štetnosti zračenja, šire se teorije zavjere koje povezuju 5G mrežu s Covid-19 virusom i slično. S druge strane, čitamo kako su to sve gluposti, kako teoretičari zavjere uvijek “napuhavaju” stvari i dramatiziraju. Što je od toga istina, a što su urbane legende koje šire ultra-lijevi ili ultra-desni teoretičari zavjera?

Rijeka – U Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka, sutra, u ponedjeljak 6. srpnja u 18 sati bit će održano predavanje prof. dr. sc. Ivice Orlića “5G mreža i utjecaj na zdravlje, istine i zablude – pogled nezavisnih znanstvenika na štetnost mobilnih mreža.” Sudjelovanje na predavanju je obvezno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr.

– Mobilni su telefoni postali stvar svakodnevice i bilo bi teško zamisliti život bez tih zgodnih uređaja. Uvukli su se u svaku poru naših života. Tražimo sve više, a industrija nam to daje. Zvuči kao “win-win” situacija – svi zadovoljni i sretni! Je li tome baš tako? Tema je kontroverzna – među ljudima postoji velika zabrinutost. Kuloarima kruže glasine o štetnosti zračenja, šire se teorije zavjere koje povezuju 5G mrežu s Covid-19 virusom i slično. S druge strane, čitamo kako su to sve gluposti, kako teoretičari zavjere uvijek “napuhavaju” stvari i dramatiziraju. Što je od toga istina, a što su urbane legende koje šire ultra-lijevi ili ultra-desni teoretičari zavjera, kazali su organizatori.

Prof. dr. sc. Ivica Orlić je eksperimentalni nuklearni fizičar s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom i zna podosta o zračenjima, o tehnologijama i utjecaju zračenja na ljudsko tijelo pa ga prijatelji često pitaju što misli o tome, što je tu istina, a što su nategnute poluistine? Stoga je, na njihovu inicijativu, a i iz osobne znatiželje, “zaronio” u tu problematiku i tijekom posljednjih par mjeseci prolistao i pročitao stotine znanstvenih radova na tu temu.

Čitajući znanstvene radove stekao je opći i relativno dobro balansirani dojam o utjecaju tih nevidljivih, ali sveprisutnih zračenja kojima smo, htjeli mi to ili ne, danonoćno izloženi i to u svakom pa i najintimnijem kutku naših domova i ureda.

Na osnovu svih tih saznanja odgovorit će na pitanja što je to mikrovalno zračenje i koja je razlika između 3G, 4G i 5G mreža? Koja je infrastruktura potrebna za 5G mreže te što dobivamo, a što gubimo s 5G mrežom? O štetnosti mikrovalnog zračenja na naše zdravlje i općenito na naš okoliš, a posebno na pčele? I na koncu, ono najvažnije, ako već ne možemo bez tih malih zgodnih “igračaka”, što učiniti da bi se što bolje zaštitili od štetnih utjecaja?

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!