Ivana Bahun pobjednica natječaja FEKP-a za kratku priču – Riječki dio programa traje još danas

Riječki dio FEKP-a nastavit će se danas u Palachu, u 19 sati. Tada će se održati razgovor na temu “Izgubljeno nasljeđe? Iskustvo (s) margine” na kojem će gostovati Franko Dota i Nora Verde, uz moderiranje Marije Ott Franolić.

Rijeka/Zagreb – Najboljom kratkom pričom natječaja 17. Festivala europske kratke priče (FEKP) na ovogodišnju temu “Nasljeđe” proglašena je u priča “Šamrlek” autorice Ivane Bahun, koja o nasljeđu pripovijeda kroz priču o obiteljskoj uroti. O nagradama 17. FEKP-a odlučivao je žiri u sastavu Vladimir Arsenić, Stjepan Balent, Ivan Jozić, Korana Serdarević i Andrija Škare. Na natječaj je prijavljeno 265 priča.

Prvu nagradu, nagradni boravak u rezidenciji za pisce u Ventspilsu u Latviji, Ivani Bahun donijelo je, kako je rečeno, “majstorsko vođenje naracije kroz iznevjerene i ponovo uspostavljene žanrovske matrice, preciznošću i nepretencioznošću”.

Drugo mjesto, nagradni rezidencijalni boravak u rezidenciji u Splitu, osvojila je Maja-Iskra Vilotijević za priču “Hiraeth”, obilježenu čežnjom za domom koji više ne postoji, “bez obzira je li izgubljen ratom, izbjeglištvom ili jednostavno odlaskom”.

Treća nagrada i tečaj kreativnog pisanja u CKP-u pripala je Marini Gudelj za priču “Dulcinea na konjaku”, koja pripovijeda o otkrivanju “lošeg” nasljeđa kroz neprekidno referiranje na Don Quijotea i filmove Begmana i Herzoga.

Proglašenju dobitnika prethodilo je večernje čitanje u kojemu su sudjelovali belgijska književnica marokanskog podrijetla Rachida Lamrabet, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije Ignacio Martínez de Pisón, nigerijski pisac s britanskom adresom Ben Okri, dobitnik nagrade Booker, te hrvatski književnik Senko Karuza.

Uz Zagreb, program FEKP-a odvija se i u Rijeci, u sklopu programa Rijeka – Europski grad kulture 2020.  Riječki dio FEKP-a nastavit će se danas u Palachu, u 19 sati. Tada će se održati razgovor na temu “Izgubljeno nasljeđe? Iskustvo (s) margine” na kojem će gostovati Franko Dota i Nora Verde, uz moderiranje Marije Ott Franolić.