Izbori za EU parlament kao ‘sken stanja’ na polovici mandata lokalne vlasti: Evo kakva je situacija u Rijeci

Izbori za EU parlament u Rijeci, ako se promatraju kao “skeniranje stanja” na polovini mandata lokalne vlasti pokazuju da SDP i dalje uživa snažnu podršku, dok je desnica u pregrupiranju jer glasovi HDZ-a bježe nešto ekstremnijim opcijama. Novi igrači – Start, Pametno i Unija Kvarnera, Možemo – kreću se oko 3 do 5 posto i profitirali bi od zajedničkog izlaska na izbore, a Mislav Kolakušić svoju podršku može velikim dijelom zahvaliti i biračima Akcije mladih.

Rijeka – Rezultati izbora za Europski parlament na području Rijeke nisu pokazali praktički nikakva iznenađenja, gotovo pa su jednaki rezultatima ostvarenima na lokalnim izborima prije dvije godine. Tada je SDP u poprilično velikoj koaliciji osvojio oko 37 posto glasova, a na sinoćnjim izborima ponovo je bio najčešće zaokružena stranka, za koju se opredijelilo 28,5 posto birača. Kada bi se tom rezultatu dodao onaj Amsterdamske koalicije, od 7,6 posto, čije su stranke mahom bile dijelom Obersnelove lokalne koalicije prije dvije godine, rezultat je gotovo pa identičan onome s lokalnih izbora.

HDZ je, doduše, nešto oslabio – s 19 posto ostvarenih na lokalnim izborima spustio se na 13,6 posto, ali to je rezultat podijeljenosti unutar desnog biračkog tijela koja se osjetila u čitavoj državi. Razlika se naprosto prelila „suverenistima“ Ruže Tomašić koja je ostvarila oko 6 posto podrške birača te ekipi okupljenoj oko Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, kojima je pripalo oko 2,7 posto glasova. Ove dvije stranke nisu se pojavljivale na lokalnoj razini prije dvije godine, ali zato jest Hrvoje Burić čija je nezavisna lista tada uzela visokih 11 posto glasova Riječana. Burić je na ovim izborima bio „frontmen“ za opciju Milana Bandića, no ta je ostvarila manje od 1 posto glasova, što navodi na dva zaključka – prvi je da su Buriću opcije u „gradu na Rječini“ znatno opale, a drugi je da se rezervoar glasova desnice jednostavno preraspodijelio na druge opcije, ali i dalje ostao stabilan na oko trećine biračkog tijela u Rijeci.

Dio desnih glasova vjerojatno je pokupio i Mislav Kolakušić, čije je treće mjesto u Rijeci možda iznenađujuće, budući da nije previše javno isticano kako bazu njegove liste u ovom dijelu zemlje čine članovi Akcije mladih. Prije dvije godine AM je na izbore izašao sa Živim zidom i došao do 12 posto glasova, a jučer je Kolakušić dobio 10,2 posto glasova, a Živi zid 5,6 posto što znači da su još oko 3 posto pokupili s desnice.

U skladu s rezultatima na nacionalnoj razini, i Most je u dvije godine u Rijeci izgubio dvadesetak posto glasova, spustivši se s oko 6 posto na oko 4,5 posto, dok se zbrojeni rezultat Liste za Rijeku i stranke Pametno od oko 7 posto raspršio na nekoliko liberalno-lijevih lista. Pametno je ovog puta nastupilo u koaliciji s Unijom Kvarnera i zaslužilo 2,3 posto, što je pristojan rezultat budući da niti jedna od dvije stranke nema snažno uporište u Rijeci, a preostali glasovi vjerojatno su pripali Startu Dalije Orešković koji je skupio nešto manje od pet posto te platformi Možemo koja je došla do 2,7 posto.

Gotovo identično kao Rijeka, glasala je i čitava Primorsko-goranska županija. SDP je stigao do 27 posto, HDZ do 17 posto, a Kolakušić je gotovo dosegnuo dvoznamenkastih 10 posto glasova. Amsterdamska koalicija ostala je na respektabilnih 7,6 posto glasova, „bod i pol“ iznad Živog zida sa 6,2 posto. Iznad praga su ostali još „suverenisti“ sa 6,1 posto, a u prvih deset su još Most i Start s po 4 posto podrške, Esih i Hasanbegović s 2,7 posto te Pametno i Unija Kvarnera s 2,6 posto.

Što bi u slučaju Rijeke ovakva situacija značila, ukoliko se ponovi na lokalnim izborima? Ponovo – podijeljeno Gradsko vijeće, u kojem bi SDP i Amsterdamska koalicija teško mogli do većine, ali i vrlo vjerojatno pobjeda kandidata te opcije na izravnim izborima za gradonačelnika.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!