Izlaganje o Kući istarskih fresaka u sklopu Tjedna glagoljice

Izlaganje o Kući istarskih fresaka u sklopu Tjedna glagoljice

Foto: UniRi web

Uloga Kuće istarskih fresaka je da bude referentno mjesto u kojemu će se prikupljati sva dokumentacija tematski vezana za zidno slikarstvo, ističu s riječkog Sveučilišta.

Rijeka – U sklopu Tjedna glagoljice (26. -30. listopada 2021.) u Sveučilišnoj će knjižnici u srijedu, 27. listopada u 12 sati (dvorana izložbe Glagoljica) biti održano izlaganje o Kući istarskih fresaka, koju će predstaviti njezina voditeljica mr. sc. Sunčica Mustač iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli.

-Zidno slikarstvo u Istri specifičan je fenomen kulturne baštine, a o njegovu značaju svjedoči i činjenica da je u malom istarskom mjestu Draguć otvorena kuća posvećena upravo freskama. Na mnogima od njih nalaze se i glagoljski natpisi, koji donose  mnoge povijesne podatke o osobama koje su ih napravile, strukturi društva, važnim događajima, ali i duhu vremena u kojemu su nastali. O Kući istarskih fresaka, projektu Istarske županije i Općine Cerovlje, unutar koje djeluje Centar za freske kao zaseban odjel pri Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli, govorit će njezina voditeljica mr. sc. Sunčica Mustač. Uloga Kuće istarskih fresaka je da bude referentno mjesto u kojemu će se prikupljati sva dokumentacija tematski vezana za zidno slikarstvo, ističu s riječkog Sveučilišta.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }