Izložba ‘Mi nismo kao oni’ zaključuje ciklus ‘Risk Change/Riskiraj promjenu’ u MMSU Rijeka

Nakon što su se prethodne izložbe u sklopu „RISKA“ bavile prinudnim migracijama i bijegom, „Mi nismo kao oni“ zaokuplja se simbolima stranca i stranih prostora.

Rijeka – Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka najavio je četvrtu i posljednju izložbu u sklopu međunarodnog umjetničko-istraživačkog projekta „Risk Change / Riskiraj promjenu“ posvećenog migracijama. Izložba i njen popratni program dio su pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, i u MMSU od 4. listopada do 11. studenog donose radove umjetnika odabranih putem javnog poziva,  radove pozvanih autora i autorica te dokumentarni materijal.

Nakon što su se prethodne izložbe u sklopu „RISKA“ bavile prinudnim migracijama i bijegom, „Mi nismo kao oni“ zaokuplja se simbolima stranca i stranih prostora. Bavi se predodžbama kojima oblikujemo sliku drugog, ali i pitanjima kako drugi vide nas. Istražuje povijesne i recentne stereotipe o stranim prostorima, s fokusom na neobičan pojmovnik o susjedu, strancu, pridošlici.

Ukupno dvadesetak radova nastajalih u rasponu od pedesetih godina 20. stoljeća do danas, kreću se na liniji od osobnih pripovijesti do alegorijskih i kritičkih zapisa. Pritom su obuhvaćeni aspekti kulturalne studije o stereotipima, zatim putopisne doku-fikcije o figuri stranca u današnjoj Europi te umjetničke satire društvenog krajolika. Kao glavne se sastavnice javljaju mit o superiornosti, kolonijalna povijest, opsesija čistoćom i požuda.

– Umjesto stavljanja naglaska na individualne pozicije, Mi nismo kao oni ističe pitanje drugog kao političko pitanje koje se zasniva na povlasticama elite spram (autsajderske) manjine i poziciji onog tko ima moć govoriti, poručili su iz MMSU Rijeka o izložbi čije je otvorenje zakazano za petak, 4. listopada u 19 sati.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!