Izložba “Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta” otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Izložba ostaje otvorena do 5. siječnja 2022. godine, a za vrijeme njezina trajanja – utorkom i četvrtkom – ulaz u Muzej bit će slobodan.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je zanimljiva izložba koja posjetitelje vraća u daleku prošlost. Zahvaljujući suradnji Muzeja s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske nakon Dubrovnika, Zagreba i Splita i u Rijeci je otvorena izložba „Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta“ na kojoj je opisan put preko Atlantika koji je 1519. započeo Ferdinand Magellan, a završio 1522. Juan Sebastián Elcano s osamnaestero od 245-ero članova posade koja je krenula na put. Put koji je promijenio sliku svijeta i tijek povijesti.
Neposredno prije otvorenja izložbe veleposlanika Kraljevine Španjolske Nj. E. Alonsa Dezcallara de Mazarreda u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka primile su Marina Medarić zamjenica župana Primorsko-goranske županije i Sandra Krpan zamjenica gradonačelnika Rijeke te Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.
U ime Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka nazočne je pozdravila Nikolina Radić Štivić, ravnateljica. Zahvalila je Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj na uspješnoj i ugodnoj suradnji te Primorsko-goranskoj županiji na podršci pri realizaciji i ove izložbe.
U ime Grada Rijeke obratila se Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika koja je istaknula važnost izložbe i pothvata koji predstavlja, a osobito njezina postavljanja i predstavljanja u Rijeci, gradu vjekovne povezanosti s morem. Naglasila je i daljnju usmjerenost Rijeke prema projektima, događanjima i manifestacijama koje će je predstaviti kao zanimljivu nautičku i pomorsku destinaciju. Sonja Krpan istaknula je i edukativni element izložbe te pozvala škole da je organizirano posjete.
U ime Primorsko-goranske županije nazočnima se obratila Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu. Istaknula je značenje ove izložbe, ali i kulture kao poveznice između dviju zemalja jednako vezanih uz more i pomorstvo. Sonja Šišić naglasila je i značenje kulture koja nam pomaže održati prijateljske veze, koja nas zbližava i nadilazi sve prepreke pa i ograničenja koja nam je nametnula pandemija. Istaknula je i kako, nakon uspjeha ove izložbe, vjeruje da će se suradnja s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske nastaviti na novim projektima.
Veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. gospodin Alonso Dezcallar de Mazarredo predstavio je program obilježavanja 500. obljetnice prvog putovanja oko svijeta. Istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da je izložba organizirana u Rijeci, gradu tako bogate pomorske tradicije i bogate povijesti jer i izložba predstavlja važan segment povijesti, ali i pomorski pothvat koji je promijenio svijet. U iscrpnom i zanimljivu izlaganju veleposlanik de Mazarredo je opisao okolnosti koje su dovele do ovakvog pothvata i naglasio kako je on imao nekoliko posebno važnih postignuća – njime je dokazano da je Zemlja okrugla, otvorio je nove rute i omogućio drugim ljudima istraživanja i otkrivanje svijeta u narednim stoljećima. No najvažnije – ovaj je pothvat promijenio povijest. Izrazio je i nadu da će izložba biti zanimljiva građanima Rijeke u koju mu je uvijek drago doći.

Nj. E. Alonso Dezcallar de Mazarredo otvorio je izložbu, nakon čega su mu Tea Perinčić i Nikša Mendeš, kustosi muzeja predstavili stalni postav.
Izložba ostaje otvorena do 5. siječnja 2022. godine, a za vrijeme njezina trajanja – utorkom i četvrtkom – ulaz u Muzej bit će slobodan.