Izložba s više naslova – U petak se otvara retrospektiva suvremenog umjetnika Vlade Marteka

Izložba s više naslova (Umjetnost ljubavi moja, Ova poezija bolja je od idealne, Predizložba idealne izložbe) kroz tristotinjak radova miješanih žanrova predstavlja širok raspon medija, pristupa i tema konceptualnog umjetnika Vlade Marteka, kojima je zajednički njegov eksperimentalni tretman jezika.

Rijeka – U petak 12. srpnja u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci bit će otvorena prva riječka retrospektivna izložba umjetnika Vlade Marteka koja je dio pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Izložba s više naslova (Umjetnost ljubavi moja, Ova poezija bolja je od idealne, Predizložba idealne izložbe) kroz tristotinjak radova miješanih žanrova predstavlja širok raspon medija, pristupa i tema konceptualnog umjetnika Vlade Marteka, kojima je zajednički njegov eksperimentalni tretman jezika. Izložba je tek fragmentarni uvid u više tisuća Martekovih radova. Oslonjena na tematsko, dijelom i kronološko povezivanje pojedinih serija, u ponešto izmijenjenoj i dopunjenoj verziji realizirat će se i početkom 2020. u Mestnoj galeriji u Ljubljani.

Predizložba idealne izložbe, kako kaže jedan od njenih podnaslova, trudi se pobliže nas upoznati s umjetnikom kojem su prekoračenja, kontradikcije i djetinja neuklopivost bitne sastavnice stvaranja. Donosi poeziju bolju od idealne poezije usustavljenu u Martekov poetični pristup stvarnosti koji potiče na njezino drugačije sagledavanje i pojačava svijest o tome što i kako gledamo i čitamo. U percepciju unosi oprez, uz humor kao obrambenu distancu pred kolebljivosti materijalne stvarnosti, ali otkriva i dobrodošao sentiment. Umjetnost, ljubavi moja, reći će Martek.

Vlado Martek rođen je 1951. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao književnost i filozofiju. Počeo je pisati pjesme kad i svi, s petnaest godina, radi cura. Umjetnički je rođen u maternici Grupe šestorice autora (1975. – 1979.), te je umjetničku djelatnost raširio na svašta unutar likovnoga; od autorskih knjiga do grafita i murala. Poeziju, svoj matični medij dekonstruirao je u Predpoeziju (poetski objekti, slogani, elementarni procesi u poeziji, akcionizam), Poeziju (klasično pisanje), i Postpoeziju (pisanje bez autocenzure, konfesionalnost). S vremenom je nastala tzv. Martekova abeceda piktograma, četrdesetak motiva koji se nalaze posvuda u crtežima, na slikama, na grafikama i kolažima. Objavio je nekoliko klasičnih knjiga poezije i eseja. Umjetnost mu se prvenstveno sastoji od opraštanja, rastajanja s umjetnošću, odnosno iz balansiranja između žustre proizvodnje i efektnog uskraćivanja. Nositelj je dekadentne romantike: djevojkama kojima se sviđao ubrzo bi dojadio svojom sramežljivošću i platonizmom.

Grupa šestorice autora bila je neformalna grupa umjetnika (Boris Demur, Željko Jerman, Vlado Martek, Mladen Stilinović, Sven Stilinović, Fedor Vučemilović) koji su se publici obraćali izvan konvencionalnih prostora umjetnosti kao što su galerije i muzeji. Između 1975. i 1979. ova šestorka izvela je dvadesetak izložbi-akcija u Zagrebu – na ulicama i trgovima, na fasadama zgrada, na kupalištu uz Savu – a kasnije i u drugim gradovima. Osim prijateljstva združivali su ih i slični pogledi na umjetnost i stvaralaštvo, kao i prilagodljivost situacijama i prostorima u kojima su intervenirali, a sve sa željom da umjetnost dopre do što većeg broja ljudi.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!