Izložba “Slovo o Rijeci” na Korzu: predstavljeno trideset knjiga koje se bave Rijekom

Izložba “Slovo o Rijeci” na Korzu: predstavljeno trideset knjiga koje se bave Rijekom

FOTO: Grad Rijeka

U sklopu obilježavanja Dana grada Rijeke i Godine čitanja u Hrvatskoj, na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Slovo o Rijeci“.

Rijeka – Izložba predstavlja trideset odabranih knjiga koje se bave Rijekom s različitih aspekata kao što su povijest, arhitektura, industrija, ali i glazba i sport. Autori izložbe su ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, suradnik za marketing i projekte Gradske knjižnice Rijeka Kristian Benić te Velid Đekić, voditelj odnosa s javnošću Muzeja grada Rijeka. No, Benić i Đekić više su od samih predstavnika institucija, već su oboje istraživači povijesti Rijeke i autori knjiga o našem gradu.

Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan istaknula je kako su autori izložbe imali težak zadatak izabrati knjige koje će se predstaviti na izložbi, budući da je Rijeka poslužila kao inspiracija mnogih knjiga.

– Grad Rijeka jest grad koji je poznat po digitalizaciji, no ne smijemo izgubiti vezu s knjigama, knjige su nam vrlo važne, stoga se veselim idućoj godini, kada će u art-kvartu Benčić biti otvorena nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan, uz koju su na otvaranju izložbe bili prisutni i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković istaknuo je kako je prvo zamišljeno da se Rijeka predstavi u dvadeset knjiga na dvadeset plakata.

– Shvatili smo da je nemoguće predstaviti Rijeku u 20 knjiga, a onda se broj popeo na 30, iako ni s tom brojkom nismo uspjeli prikazati sve što smo željeli. Sigurno smo da će svatko od posjetitelja dodati neku drugu knjigu ili zamijeniti knjigu drugom, poručio je ravnatelj Cvjetković.

Velid Đekić je naglasio je najveći broj knjiga o Rijeci napisan od 1980-ih godina naovamo, te podsjetio kako je upravo Muzej grada Rijeke u proteklih deset godina izdao niz kapitalnih knjiga koja govore o važnim povijesnim i gospodarskim trenucima Rijeke, ali i malih izdanja koje donose nešto drugačiju priču o Rijeci.

Rijeka predstavljena kroz 30 knjiga o povijesti, gospodarstvu, arhitekturi, glazbi. Tako su na postamentima predstavljena izdanja Muzeja grada Rijeke koje tematiziraju izrastanje Rijeke iz primorskog gradića u grad tvorničkih dimnjaka, stvaranja i brzog urbanističkog razvoja („Adamićevo doba“, „Temelji moderne Rijeke“ i „Doba modernizacije“), iseljavanje iz Srednje Europe u Ameriku kroz riječku luku, prikazano u izložbi Merika („Merika“ i „Veliki val“), povijest riječke luke, istraživanje riječke industrijske baštine („R.I.P. – Riječka industrijska priča“ i „Riječki torpedo – prvi na svijetu“) ili pak kinematografiju Rijeke.

Svoje mjesto na izložbi pronašla je i nezaobilazna knjiga Radmile Matejčić „Kako čitati grad“, čije izdavanje 1988. godine kao rezultat prikupljana tekstova izašlih u Novom listu, predstavlja jedan od najvažnijih trenutaka u otkrivanju novog riječkog identiteta. Iste godine izašla je i „Povijest Rijeke“ u izdanju Skupštine općine Rijeka i Izdavačkog centra Rijeka, jedno od najvažnijih povjesničarskih ostvarenja o Rijeci. Suradnjom desetaka profesionalnih istraživača, povjesničara umjetnosti, jezikoslovaca, arhivista, nastala je dugo iščekivana sinteza gradske povijesti, koja iz današnje perspektive ima manjkavosti, ostaje jedno od glavnih polazišta u bilo kojem istraživačkom putovanju gradskom poviješću. Novija sinteza gradske povijesti pojavila se s autorskim potpisom Giovannija Stellija 2017. godine, nudeći svoje viđenje prošlih događaja.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }