Jedinstvene ‘klupe koje pričaju o povijesti grada’ postavljene na Šetalištu Andrije Kačića Miošića

Jedinstvene ‘klupe koje pričaju o povijesti grada’ postavljene na Šetalištu Andrije Kačića Miošića

Izvor fotografije: HKD Sušak

Na ovim je klupama zato postavljeno šest priča i virtualnih šetnji: Priča o dva grada, Prva riječka luka, Tradicijska maritimna baština, Do Hartere uzvodno, Uz Rječinu Ružićevom i Uz Rječinu Vodovodnom. Iste se mogu poslušati pomoću QR kodova apliciranih na naslone klupa.

Rijeka – Projekt „Kako čitati svoj kvart?“ imat će zanimljivo predstavljanje „uživo“, odnosno „na licu mjesta“, u srcu prostora kojem je posvećen. Tako će se predstavljanje projekta održati 26. veljače, na Šetalištu Andrije Kačića Miošića, gdje su uređene već postojeće klupe i na njih postavljeni QR kodovi koji vode do šest priča i virtualnih šetnji: Priča o dva grada, Prva riječka luka, Tradicijska maritimna baština, Do Hartere uzvodno, Uz Rječinu Ružićevom i Uz Rječinu Vodovodnom.

Kako čitati svoj kvart? dio je projekta Kortil uživo koji zajedno sa zajednicom u svom okruženju provodi galerija Kortil od 2014. godine. Program je dio programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Zamisao je projekta stvaranje osviještenog odnosa prema javnom prostoru preko kreativnih intervencija u njemu te doprinos harmonizaciji i razvijanju suradničkih odnosa u zajednici. U tom je cilju u periodu od svibnja do listopada 2020. održano osam susreta (stručna vodstva po kvartu, predavanja, razgovori) u kojima je sudjelovalo 120 polaznika, građana i učenika škola uključenih u projekt.

– Kroz razne tematske cjeline program polazi od bogate i slojevite povijesno-kulturno-političke simbolike ove urbane zone. U godini u kojoj je Rijeka nosila titulu Europske prijestolnice kulture bavili smo se Rječinom, vrijednostima i ulogama koje je ova, svega 17 km duga rijeka, imala u prošlosti grada. Voda nije samo oblikovala naš grad već je i obilježila njegov razvoj. Razdvajala je i spajala obale, države i ljude sa susjedstvom i svijetom. Bila je granica i most. Linija razdvajanja i točka ujedinjenja. Izvor nedaća i problema, ali isto tako i izvor zdravlja, moći, energije. Uvjetovala je razvoj trgovine, industrije i pomorstva. Obilježila povijesne promjene i događaje u gradu koji je upravo po njoj dobio ime. Tako smo nevidljive tragove prošlosti poželjeli učiniti vidljivima, kroz priču, šetnju, fotografije, sjećanja… s klupa na Šetalištu Andrije Kačića Miošića, kazali su iz Galerije Kortil.

Na ovim je klupama zato postavljeno šest priča i virtualnih šetnji: Priča o dva grada, Prva riječka luka, Tradicijska maritimna baština, Do Hartere uzvodno, Uz Rječinu Ružićevom i Uz Rječinu Vodovodnom. Iste se mogu poslušati pomoću QR kodova apliciranih na naslone klupa. Sadržaj je postavljen i na web stranicu HKD-a / Kortil uživo. Izdan je i povijesni vodič Kako čitati svoj kvart s opisima najzanimljivijih točaka ove urbane zone.

U aktivnostima su sudjelovali Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Građevinska i tehnička škola, Prva hrvatska riječka gimnazija, učenici ŠPUR-a, Muzej grada Rijeke, Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, Centar za inovativne medije APU Rijeka, volonteri EPK, Klub Sušačana, TryTheatre Rijeka.

Program su podržali Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Riječki program lokalnog partnerstva i Rijeka 2020.