ERSTE AD

Još danas se možete samopopisati do ponoći, a sutra popisivači izlaze na teren

Rok za samopopisivanje produljen danas do ponoći, zbog tehničkih problema, pada stranice, koji su se jučer pojavili, rekla je Lidija Brković, ravnateljica DZS-a

Zagreb – Državni zavod za statistiku (DZS) u povodu završetka prve faze digitalnog popisivanja i početka druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021., održao je konferenciju za novinare, prenosi tportal.hr

Lidija Brković, ravnateljica DZS-a zahvalila svima koji su se popisali u prvoj fazi popisivanja. Kazala je da je rok za samopopisivanje zbog tehničkih problema – pada stranice – koji su se jučer pojavili produljen do danas u ponoć.

Damir Plesac i glavni koordinator za popis stanovništva, kućanstava i stanova kazao je da su u zadnjih desetak dana obišli sve županija. Povratna informacija je pozitivna. Popisivači su vježbali na aplikaciji i spremni su sutra za izlazak na teren. Bilo je, kaže, puno upita građana call centru da bi promijenili neke odgovore. Kazao je da će to biti moguće kada popisivač dođe na vrata očitati kod, piše tportal.

U Hrvatskoj danas, 27. rujna, počinje terensko popisivanje stanovništva, na teren izlaze popisivači koji će popisivanje provoditi do 17. listopada, a uz majice i maske s obilježjima Popisa 2021., imat će akreditacije, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku(DZS).

Popisivači će uz akreditacije imati i prijenosna računala, stoga će ih građani moći lako prepoznati, dodaju iz DZS-a. U fazi terenskog popisivanja svaki popisivač bit će zadužen za određene popisne krugove.

Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

U fazi terenskog popisivanja (faza CAPI) popisivači će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala kako bi od njih preuzeli jedinstvenu šifru koju su dobili nakon uspješno provedenog samopopisivanja (faza CAWI).

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na Vašu adresu ili ju je moguće ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. samopopisivanjem, do nedjelje 26. rujna u 15 sati, uspješno je popisano više od 1.326.000 građana, naveli su jučer iz DZS-a, a prenosi tportal.

Foto naslovnice: Državni zavod za statistiku / Popis 2021.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }